ΓΝΩΜΗ: Απλή αναλογική, ναι. Άδολη σκέψη, όχι!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ε, του ΣΥΡΙΖΑ, το πρωϊ του Σαββάτου (25 Ιουνίου 2016) δεν είχε εκπλήξεις. Όλα ήταν αναμενόμενα, μετά και το …μη αναμενόμενο BREXIT. Και η απλή αναλογική. Κυρίως αυτή. Αναμενόμενη και, μάλιστα, με καθόλου …άδολη σκέψη!

Δεν είναι η «πρώτη φορά αριστερά» που έφερε την απλή αναλογική, όπως υποστήριξε στα στελέχη της Κ. Ε. του κόμματος, ο κ. Τσίπρας. Είναι η «κομματική ανάγκη επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ» που την έφερε στο πολιτικό προσκήνιο. Και, μάλιστα, σε πείσμα της οικονομικής κρίσιμης περίστασης, που κάθε άλλο παρά ευνοεί πολυκομματικές κυβερνήσεις…

Τα μηνύματα που εκπέμπονται από το λαό και φθάνουν στην πλατεία Κουμουνδούρου και στο μέγαρο Μαξίμου είναι ηχηρά και σαφή. Τα κυβερνητικά «είπα-ξείπα», η αθέτηση όλων των προεκλογικώς υποσχεθέντων και η παραβίαση όλων των κόκκινων γραμμών, έχουν κουράσει και απογοητεύσει τους περιστασιακούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Με όποιον μιλήσεις στο δρόμο, στο λεωφορείο, στον ηλεκτρικό, στην παραλία, στον κινηματογράφο, η επωδός είναι ίδια: «Είπα, από όσα λέει ο Τσίπρας, τα μισά να κάνει, καλά θα είναι. Που να φαντασθώ ότι θα έκανε όλα τα αντίθετα από ό,τι έλεγε;».

Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα της λαϊκής απόρριψης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, η Νέα Δημοκρατία, ξεπερνώντας τους κραδασμούς της ήττας και της εκλογής νέου προέδρου,  σχετικά γρήγορα κάλυψε την ποσοστιαία διαφορά, πήρε «κεφάλι» και πλέον σε όλες τις δημοσκοπήσεις προηγείται σταθερά του ΣΥΡΙΖΑ κοντά 6 μονάδες.

Μπροστά στην διαφαινόμενη, λοιπόν, εκλογική συντριβή, αναζητούνται, από του Μαξίμου, σενάρια πολιτικής επιβίωσης.  Ένα από αυτά, είναι η απλή αναλογική. Η οποία από τη φύση της κόβει την αυτοδυναμία του πρώτου  κόμματος και επιβάλλει πολυκομματική Βουλή και κυβερνήσεις συνεργασίας.

Βέβαια, ακόμη δεν ξέρουμε λεπτομέρειες του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου.  Όπως επίσης ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε θα στηθούν κάλπες. Στο ΣΥΡΙΖΑ αρέσκονται να ελπίζουν σε εξάντληση της τετραετίας. Δεν λησμονούν, όμως, ότι το Σεπτέμβρη έχουμε νέα μέτρα και νέα αξιολόγηση…

Δεν ξεχνούν ότι του λοιπού θα πρέπει να καταθέτουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ψηφισμένους από τη Βουλή. Διαφορετικά θα μπαίνει αυτομάτως σε λειτουργία ο  …ανεξέλεγκτος κόφτης!

Επομένως, η όποια πρόβλεψη για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι παρακινδυνευμένη. Και προετοιμάζονται…

Μολονότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την τελική κατάσταση που θα διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά το Δημοψήφισμα στην Βρετανία, και τα επακόλουθά του, είναι βέβαιο ότι τα απόνερα της κρίσης θα πλήξουν και την Ελλάδα.

Ήδη φόβοι εκδηλώνονται, εν μέσω θέρους, για την τουριστική κίνηση, που είναι ιδιαίτερα αυξημένη από την Βρετανία προς την Ελλάδα και τις εξαγωγές από την Ελλάδα προς την Μεγάλη Βρετανία.

Έτσι, μεταθέτοντας την ατζέντα σε πιο βολικά πεδία, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να καλαφατίσει την πληγείσα αξιοπιστία του με διάφορα πυροτεχνήματα. Όπως  το νομοσχέδιο για την κοινωνική πολιτική (κοινωνική πολιτική με ΕΝΦΙΑ, γίνεται;). Την απλή αναλογική (αλλαγή του εκλογικού νόμου και Αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς 200 ψήφους, γίνεται;) Και, γενικά, προβάλλοντας αχρεωστήτως ένα φιλολαϊκό προφίλ στα λόγια, επιτιθέμενος κατά των Ευρωπαίων ηγετών τους οποίους κατηγορεί για το BREXIT με τα ίδια επιχειρήματα που τους κατηγορούσε επειδή δάνειζαν την Ελλάδα!..

Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον διεθνή Τύπο που έσπευσε να σχολιάσει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, του οποίου η επανάσταση ενάντια στην πολιτική της ΕΕ προκάλεσε κρίση στην Ένωση πέρυσι, δήλωσε ότι δεν κατηγορεί τους Βρετανούς για την ψήφο υπέρ της αποχώρησης, αλλά τους ηγέτες της ΕΕ»…( Reuters)

Τώρα, θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ Και ο Αλέξης Τσίπρας να σώσουν και την Ευρώπη από τους “κακούς” Ευρωπαίους ηγέτες της…