Μια ελληνική «Εδέμ» στην καρδιά του Templestowe

Ο Χάρρυ Πάτρας και η ομάδα του δημιουργούν ένα πρότυπο συγκρότημα κατοικιών βασισμένο στον αυστραλιανό τρόπο ζωής, με τη βοήθεια της ελληνικής δημιουργικότητας και τεχνογνωσίας.

eden (19)

Κάποιοι από τους εξωτερικούς χώρους του κτιριακού συγκροτήματος.

Με το που φτάνει κανείς στην «Εδέμ» στο Templestowe, αμέσως παραδίνεται στην αίσθηση ηρεμίας που αποπνέει το καλαίσθητο και ευρύχωρο αυτό συγκρότημα κατοικιών πολυτελείας.

Περιβεβλημένο από πράσινο, στην καρδιά του προαστίου και συνάμα «απομονωμένο» από τα υπόλοιπα οικήματα, δίνει την αίσθηση πως έχει κανείς μεταφερθεί σε έναν σύγχρονο, επίγειο Κήπο της Εδέμ.

«Αυτός ήταν ο σκοπός μας από την αρχή», μας εξηγεί ο Χάρρυ Πάτρας.

«Ως κάτοικος της περιοχής, γνώριζα πως υπήρχε έλλειψη σε καινούρια σπίτια. Από την άλλη οι ανάγκες των κατοίκων αυξάνονται μαζί με τις τιμές των ακινήτων».

«Θελήσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Να διατηρήσουμε την αίσθηση της εξοχής που έχει η περιοχή αλλά να προσφέρουμε μια μοντέρνα εκδοχή διαμερίσματος σε εκείνους που δεν μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, δεν επιθυμούν να ανακαινίσουν ένα παλιό οίκημα ή απλά προτιμούν κάτι πιο σύγχρονο σαν ιδέα».

Κάπως έτσι, ο Χάρρυ μαζί με μία ομάδα αρχιτεκτόνων και διακοσμητών αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής, προστατεύοντάς τον.

Σε συνεργασία με Έλληνες σχεδιαστές και αρχιτέκτονες, δημιούργησαν ένα πρότυπο κτίριο που θα «προσαρμοζόταν» στην έντονη βλάστηση του προαστίου, ενώ παράλληλα θα συνδύαζε όλες τις σύγχρονες ανέσεις των διαμερισμάτων που συναντά κανείς στο κέντρο της πόλης και στις πιο ακριβές περιοχές.

«Θα μπορούσαμε να διαθέσουμε 50 διαμερίσματα στην Εδέμ αλλά περιοριστήκαμε στα 40» τονίζει ο Χάρρυ στο «Νέο Κόσμο».

«Θεωρώ πως τα τελευταία χρόνια η ποιότητα ζωής σε ανάλογα συγκροτήματα έχει σημειώσει μεγάλη πτώση εν μέρει επειδή στην προσπάθειά τους να κερδίσουν χρήματα, οι εργολάβοι προσπαθούν να παράξουν περισσότερα διαμερίσματα προς πώληση ή ενοικίαση, καταλήγοντας να χτίζουν κλουβιά».

«Εμείς θέλουμε στα σπίτια αυτά, να μπορεί κανείς να ζει άνετα και να απολαμβάνει το χώρο του είτε πρόκειται για κάποιον σαν εμένα με την οικογένειά του, είτε πρόκειται για ένα νέο που ζει μόνος, είτε για ηλικιωμένα άτομα που δεν μπορούν να φροντίσουν ένα μεγάλο σπίτι όταν τα παιδιά μετακομίζουν».

Πράγματι, μπαίνοντας στη «Εδέμ» εισέρχεται κανείς σε ένα ευρύχωρο και φωτεινό φουαγιέ που οδηγεί στην αυλή, έναν ακόμη μεγαλύτερο χώρο που περικλείεται από ψηλά δέντρα και φυτά. Στο ίδιο επίπεδο, λίγο πιο πέρα, υπάρχει ένα υπερσύγχρονο γυμναστήριο με σάουνα και υδρομασάζ. Στην ταράτσα βρίσκεται ένας κοινός και συνάμα απομονωμένος χώρος με ξαπλώστρες που μπορούν να χρησιμοποιούν οι ένοικοι αλλά και να πραγματοποιούν εκδηλώσεις και γιορτές σε συνεννόηση με τη διαχείριση. Η άμεση πρόσβαση σε συγκοινωνία και το ανοιχτό πάρκινγκ κάνουν την διαμονή στην «Εδέμ» ακόμη πιο εύκολη.

«Στόχος μας είναι να αναγνωριστούμε στο χώρο ως δημιουργοί διαμερισμάτων πολυτελείας», συνεχίζει ο Χάρρυ.

«Λαμβάνοντας υπόψη μας τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και τις ανάγκες των κατοίκων προσπαθούμε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό, χωρίς να εκτοξεύεται το κόστος στα ύψη».

«Σχεδιάζουμε να επεκταθούμε στο σύντομο μέλλον και σε άλλες περιοχές μέσα και γύρω από τη Μελβούρνη με προτεραιότητα στο Fitzroy, τη South Yarra, φυσικά προσαρμοζόμενοι στο ύφος της κάθε περιοχής».

Οι τιμές των διαμερισμάτων στην «Εδέμ» κυμαίνονται για αγορά από τα 450.000 στα 1.5 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που σε σύγκριση με τα διαθέσιμα σπίτια κόστους μέχρι και 5 εκατομμυρίων, φαντάζει πολύ πιο προσιτό.

«Στα 30 και χρόνια που εργάζομαι στο χώρο, θεωρώ πως έχω την πείρα να διακρίνω προς τα πού πρέπει να κινηθώ προκειμένου να ικανοποιήσω τις ανάγκες της αγοράς. Από την άλλη σε κάθε μου κίνηση προσπαθώ να στηρίξω το ελληνικό στοιχείο», διευκρινίζει παρακάτω.

Αν για παράδειγμα έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο επαγγελματίες που μπορούν να του παρέχουν την ίδια υπηρεσία, θα στηρίξει τον Έλληνα.

«Χτίζω στη Ρόδο και συνεργάστηκα με μία ομάδα κατασκευαστών που πραγματικά με εντυπωσίασε με την εργατικότητα και τη δημιουργικότητά της. Οι σχεδιαστές και οι γραφίστες, επίσης, στην Ελλάδα είναι πολύ πιο καταρτισμένοι και οι ιδέες που φέρνουν ιδιαιτέρως πρωτότυπες».

eden (11)

Η είσοδος της “Εδέμ”.

«Αποφάσισα, λοιπόν, αντί να συνεργαστώ με εταιρείες εδώ που θα εισάγουν υλικά από την Κίνα παραδείγματος χάρη- προς θεού δεν θέλω να εννοηθεί τίποτα αρνητικό με αυτό- να δώσω τη δυνατότητα σε ομάδες Ελλήνων».

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής, μάλιστα, ευνόησε τόσο και τις δύο πλευρές που, όπως μας δήλωσε ο Χάρρυ Πάτρας, θα συνεχιστεί με τη μορφή σταθερού μοντέλου.

«Εκτός από την έμφαση που δίνουμε στο φυσικό περιβάλλον, στην πολυτέλεια και στην ποιότητα ζωής, το ελληνικό στοιχείο στο σχεδιασμό και την κατασκευή θα μας χαρακτηρίζει».

«Γνωρίζουμε πως θα τηρηθούν οι προθεσμίες, θα γίνουν όλα με μεράκι και υπευθυνότητα και το αποτέλεσμα θα είναι άψογο χάρη σε ταλαντούχους επαγγελματίες γεμάτους ιδέες. Στηρίζοντας νέους από την Ελλάδα, κερδίζουμε σε όλα τα επίπεδα».

πηγή:neoskosmos.com