Παραιτήθηκε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη!

Μετά από 41 χρόνια υπηρεσίας, παραιτήθηκε σήμερα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη
– Στο “αντίο” της αφήνει σαφείς αιχμές για προσπάθειες επηρεασμού της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και καλεί τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να τις αποκρούσουν
– “Δεν έστειλα εξώδικα και μηνύσεις μετά από αναληθή δημοσιεύματα”
– “Στην άσκηση των καθηκόντων μου δεν δέχθηκα ποτέ υποδείξεις από οποιαδήποτε πλευρά”
– Κοιτάζοντας πίσω τονίζει πως ανταμείφθηκε με υπερηφάνεια και γαλήνη “έστω και αν ανθρωπίνως δεν είναι δυνατή η αποφυγή της πλάνης και του σφάλματος”

Στην αποχαιρετιστήρια γραπτή δήλωσή της, την τελευταία ημέρα της στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη κάνει λόγο για προσπάθειες που πλήττουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το κύρος της. Μάλιστα, δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές για προσπάθειες, τελευταία, επηρεασμού της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

ÅÕÔÅÑÐÇ ÊÏÕÔÆÁÌÁÍÇ(ÅÉÓÁÃÃÅËÅÁÓ ÁÑÅÉÏÕ ÐÁÃÏÕ)(ÖÙÔÏ ÁÑ×ÅÉÏÕ ÁÐÏ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÓÔÏÍ ÁÑÅÉÏ ÐÁÃÏ) )--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ/EUROKINISSI

EUROKINISSI

Αποκρούστε τις επιθέσεις”

Η κυρία Κουτζαμάνη καλεί τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να τις αποκρούσουν και να μείνουν αταλάντευτα πιστοί την προάσπιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

“Οι Θεσμοί δεν είναι αυτομάτως ισχυροί από μόνοι τους αλλά παίρνουν το ύψος των ανθρώπων που τους κουβαλούν στις πλάτες τους. Αισθάνομαι επίσης την ανάγκη να επισημάνω ότι θλίβομαι γιατί παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα προσπάθειες που πλήττουν τη θεσμική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το κύρος αυτής. Απέναντι σ΄αυτά τα φαινόμενα οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη να κρατούν την Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη και να αποκρούουν τις προσπάθειες αυτές και θα τις αποκρούουν ευχερώς εάν έχουν κάνει βίωμά τους την απονομή του δικίου και εάν έχουν ταυτίσει την ψυχή τους και το είναι τους με την ανεξαρτησία τους ως δικαστικών λειτουργών”.

Επίσης η κυρία Κουτζάμανη αφού ευχαριστεί το σύνολο του Τύπου, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, για την αντικειμενική, όπως τονίζει κάλυψη των θεμάτων της δικαιοσύνης, τονίζει ότι η ίδια απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε συγκεκριμένα, αναληθή δημοσιεύματα για λόγους προστασίας της θεσμικής θέσης:

 

ÅÕÔÅÑÐÇ ÊÏÕÔÆÁÌÁÍÇ(ÅÉÓÁÃÃÅËÅÁÓ ÁÑÅÉÏÕ ÐÁÃÏÕ)(ÖÙÔÏ ÁÑ×ÅÉÏÕ ÁÐÏ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÓÔÏÍ ÁÑÅÉÏ ÐÁÃÏ) )--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ/EUROKINISSI

EUROKINISSI

«Προτίμησα να μην απαντήσω, ούτε να στείλω εξώδικα, ούτε να υποβάλλω μηνύσεις, αλλά να σιωπήσω για να προστατεύσω το κύρος μου ως εισαγγελικής λειτουργού, διότι πιστεύω ότι το κύρος του δικαστικού λειτουργού δεν κατοχυρώνεται με μηνύσεις ή εξωδικα αλλά κατακτιέται από προσωπική στάση και πολιτεία του καθενός και δεν χαρίζεται ως δώρο από κατοχή μιας δημόσιας θέσης».

“Ποτέ δεν δέχθηκα υποδείξεις – Αδύνατο να αποφύγεις την πλάνη”

Παράλληλα, η κυρία Κουτζαμάνη κάνει αναδρομή στην πορεία των 41 ετών που διέσχισε στον Εισαγγελικό κλάδο επισημαίνοντας:

«Η ζωή μου ως η πρώτη γυναίκα στον εισαγγελικό κλάδο δεν υπήρξε εύκολη. Διάλεξα ένα δρόμο γεμάτο από διαρκή άσκηση, μόχθο και αγωνία. Πάσχισα πολύ να γίνω αποδεκτή σε ένα ανδροκρατούμενο τότε εισαγγελικό κλάδο. Σε όλη μου την εισαγγελική διαδρομή μοναδικός μου σκοπός ήταν να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου και να υπηρετώ τα πράγματα για τα οποία ορκίσθηκα. Θέλω να πιστεύω ότι πέτυχα το στόχο μου αυτό. Στην άσκηση των καθηκόντων μου δεν δέχθηκα ποτέ υποδείξεις από οποιαδήποτε πλευρά. Ανταμοιβή μου υπήρξε η βαθειά ικανοποίηση που προσφέρει στον άνθρωπο η επιτέλεση του καθήκοντος, η υπερηφάνεια που γεμίζει το δικαστικό λειτουργό η αίσθηση της ανεξαρτησίας και η γαλήνη που εντέλει προσφέρει η πεποίθηση ότι έπραξε και έκρινε κατά συνείδηση, έστω και αν ανθρωπίνως δεν είναι δυνατή η αποφυγή της πλάνης και του σφάλματος».

NewsIt.gr