Συλλαλητήριο για τον έναν χρόνο από το δημοψήφισμα του «Όχι» στο Σύνταγμα

Συλλαλητήριο για τον έναν χρόνο από το δημοψήφισμα επί του σχεδίου συμφωνίας που είχαν υποβάλει οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα της Τρίτης στην πλατεία Συντάγματος.

Στο κάλεσμά της για μαζική συμμετοχή, η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για μια κορυφαία στιγμή των αγώνων ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σφραγίστηκε με τη σαρωτική νίκη του 61,3% υπέρ του ΟΧΙ ενάντια στη συμφωνία με την τρόικα.

 

Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι μετέτρεψε το λαϊκό «Όχι» σε ένα ταπεινωτικό «Ναι» σε όλα.

Υποστηρίζει ειδικότερα ότι «μπροστά στη “δεύτερη αξιολόγηση” ακολουθεί ένα αντεργατικό πακέτο μέτρων για τα εργασιακά ανάλογων και χειρότερων ρυθμίσεων με το νόμο που έχει οδηγήσει στους δρόμους τους εργαζόμενους στη Γαλλία. Ομαδικές απολύσεις, περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος, λοκ άουτ υπέρ της εργοδοσίας, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα και άλλα παρόμοια μέτρα είναι στην ημερήσια διάταξη, στοχεύοντας στο χτύπημα ακόμα και του δικαιώματος στον αγώνα».

2009092

Φωτογραφία Zougla.gr

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, «μοναδική διέξοδος αποτελεί η συγκρότηση ενός ευρύτερου εργατικού και κοινωνικού μετώπου, με όλα τα πληττόμενα από τα μνημόνια κοινωνικά στρώματα, για τη σύγκρουση με τους δανειστές και τους εκπροσώπους τους σε Ε.Ε. και ΔΝΤ και την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και όλων όσοι τις υπηρετούν και τις υλοποιούν».

Στο δικό της κάλεσμα στη συγκέντρωση του Συντάγματος, η Λαϊκή Ενότητα τονίζει ότι το «Όχι» είναι όσο ποτέ επίκαιρο και «μας ενώνει αγωνιστικά για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και προοδευτική, χωρίς λιτότητα και μνημόνια».

Λίγο μετά τις 20.00, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που βρίσκονται επί της Βασιλίσσης Σοφίας.

Οι Αρχές έκλεισαν τις λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας.