Αποκαλύψεις «βόμβα» για το Σχέδιο Β του Βαρουφάκη από τον Γκάλμπρειθ

Κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, νέα δραχμή, επιστράτευση υπαλλήλων και εθνικοποίηση της Τραπέζης της Ελλάδος περιελάμβανε μεταξύ άλλων το «Plan B» που εκπονούσε υπό άκρα μυστικότητα από τον Μάρτιο του 2015 η ομάδα Βαρουφάκη, αποκαλύπτει σε βιβλίο του ο Τζέιμς Γκάλμπρειθ,συντονιστής της ομάδας, σύμφωνα με την Καθημερινή.

"Ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε "

“Ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε “

Όπως γράφει στο βιβλίο του ο καθηγητής Γκαλμπρέιθ οι τράπεζες θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, ενώ για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα εκτυπώνονταν υποσχετικές.

Υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια αλλά και για τις προμήθειες είχαν οριστεί οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών.

Το σχέδιο περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμα και τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας δεν κρύβει την απογοήτευσή τουγια το γεγονός ότι το Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε. «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», σημειώνει.

Το σχέδιο μπορεί να μην εφαρμόστηκε,  αλλά, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο καθηγητής, θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο μέλλον καθώς θεωρεί σίγουρο ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτύχει. Το βιβλίο του κ. Γκάλμπρειθ είναι αφιερωμένο στον Γιάνη Βαρουφάκη και τη σύζυγό του Δανάη Στράτου.