Βρετανία: Μέι και Λίντσομ θα κονταροχτυπηθούν για την πρωθυπουργία

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι και η Άντρεα Λίντσομ είναι οι δύο υποψήφιες των Τόρις που διεκδικούν τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας, μετά το δημοψήφισμα που έδειξε Brexit και την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

Η νέα πρωθυπουργός θα κληθεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη ψηφοφορία των βουλευτών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, η Μέι συγκέντρωσε 199 ψήφους έναντι 84 της Λίντσομ, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ έλαβε μόλις 46 ψήφους και αποκλείστηκε από τη διαδικασία.

Πλέον η διαδικασία της ανάδειξης πρωθυπουργού θα τεθεί στη βάση του κόμματος σε όλη τη χώρα, η οποία θα κληθεί να επιλέξει εάν η Μέι ή η Λίντσομ θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός μετά τη Θάτσερ στη Βρετανία.

Περίπου 150.000 άτομα θα κληθούν να επιλέξουν νέα αρχηγό κόμματος -και κατ’ επέκταση νέα πρωθυπουργό.

Η Μέι είχε ταχθεί κατά της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί θα οδηγήσει τη χώρα εκτός της Ένωσης. Από την άλλη η Λίντσομ έχει την στήριξη του πρωτεργάτη του Brexit, Μπόρις Τζόνσον.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να προκύψει έως τις 9 Σεπτεμβρίου, γεγονός που μεταφράζεται σε άλλους δύο μήνες αγωνίας για τις βρετανικές επιχειρήσεις και τους επενδυτές.