Ισχυρό μήνυμα στο 32ο Αντάμωμα Βλάχων: «Μία και μοναδική μας πατρίδα, η Ελλάδα»

Προσοτσάνη.- «Εμείς οι Ελληνες Βλάχοι δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε ούτε ετεροκαθοριζόμαστε. Είμαστε νοικοκυραίοι στη μία και μοναδική μας Πατρίδα, στην Ελλάδα».

Με αυτό το καθαρό και υπερήφανο μήνυμα ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, Μιχάλης Μαγειρίας, υποδέχθηκε τους παρευρισκομένους στο 32ο Αντάμωμα Βλάχων που πραγματοποιήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας από 1-3 Ιουλίου.IMG_0023-525x350

Ο κ.Μαγειρίας αναφέρθηκε εκτενώς σε όσους προσπαθούν να καπηλευθούν τόσο τους Βλάχους, όσο και τα ονόματα των Ελλήνων και των Μακεδόνων, αναφερόμενος ουσιαστικά στα σημαντικά εθνικά θέματα που είναι ανοικτά και έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε αναλυτικά το χαιρετισμό του προέδρου ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ και προέδρου της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας:

Φρατς Αρμάνιοι      Αδέλφια Έλληνες
Γκίνι ανταμουσίμου! Καλώς ανταμωθήκαμε!

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω απόψε στο 32ο Πανελλήνιο Αντάμωμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων εδώ στην Προσοτσάνη Δράμας. Ανταμώνουμε οι Έλληνες Βλάχοι σε τόπο δικό μας και πάλι, γιατί ως τέτοιος λογίζεται κάθε γωνιά της ελληνικής πατρίδας στη Μακεδονία μας.
Ήρθαμε από πολλά μέρη ν’ ανταμώσουμε και σ’ αυτή τη φιλόξενη, κι αγαπημένη μακεδονική γη, όπου βρήκαν απαντοχή και στέριωσαν άλλοτε οι πρόγονοί μας κυνηγημένοι απ’ τους Τουρκαλβανούς και τον Αλή πασά.
Από τα ψηλά βουνά της Πίνδου ως τη Ροδόπη απλώθηκαν διωγμένοι οι Βλάχοι, Γραμμουστιάνοι, Λινοτοπίτες, Λαΐστινοί, Βωβουσιώτες, Νιβεστεάνοι, Αβδελιώτες, Περιβολιώτες, Ασπροποταμίτες και ενίσχυσαν πολύτροπα τον Ελληνισμό σε τούτα δω τα μέρη σε δύσκολους καιρούς.

Κουβαλούσαν μαζί τους αυτή τη μακρά παράδοση του ρωμέϊκου, που τους θέλει διαχρονικά, «πρώτους στα γρόσια, στα γράμματα και στ’ άρματα». Ιδρύσαν θερινά χωριά κι εγκαταστάθηκαν σε αστικά χειμαδιά. Ανέπτυξαν το εμπόριο, τη βιοτεχνία, τις μεταφορές κι ένωσαν το δίκτυό τους με τα προϋπάρχοντα δίκτυα της Ρωμιοσύνης ενισχύοντάς τα πολλαπλά.
Πρωταγωνιστές όλων αυτών επώνυμοι αλλά και πλήθος ανώνυμοι. Δεμένοι με ένα δεσμό. Την οικογένεια. Βασισμένοι όλοι τους στο λόγο. Τον άγραφο λόγο, τους άγραφους νόμους. Αλλά και χωρίς να αρνείται τη δημιουργική κίνηση, τους νεωτερισμούς, ούτε και να υστερεί στις παραγωγικές αναζητήσεις.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων διοργανώνει το φετινό 32οΑντάμωμα στην Προσοτσάνη μαζί με τον οικείο Σύλλογο των Γραμμουστιάνων, ύστερα από έγκριση του σχετικού του αιτήματος στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας.
Αποδεικνύεται κι από τη διοργάνωση ότι η απαρέγκλιτη τήρηση των θεσμικών κανόνων είναι πάντα η αρχή της επιτυχίας.
Επιπλέον είναι σε όλους μας φανερό ότι σοβαρές προετοιμασίες όταν έχουν ψυχή, ζήλο κι αγάπη δε μετριούνται ούτε αριθμητικά ούτε από τη φήμη ή όχι του τόπου.
Μια μεγάλη οικογένεια ο Σύλλογος των Γραμμουστιάνων εργάστηκε με ξεχωριστό πάθος κι αίσθημα ευθύνης τόσο απέναντι στο Βλαχόφωνο Ελληνισμό όσο και στην κοινωνία της πόλης του και ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της διοργάνωσης.
Συνεργάστηκε ασφαλώς με τη Δημοτική Αρχή της πόλης και την Αντιπεριφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, επιβεβαιώνοντας έτσι και τη θερμή στήριξη της Πολιτείας στις εκδηλώσεις.
Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε όλους.

Με την ευκαιρία του Ανταμώματος θα ήθελα να υπενθυμίσω προς όλους μας αλλά και για όσους δεν το γνωρίζετε, η Ρουμανία ψήφισε νόμο, στον οποίο θέλει όλους τους Βλαχώνυμους πληθυσμούς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη Ρουμάνους.
Απαντήσαμε βέβαια στην απαράδεκτη και ιταμή αυτή κίνηση που αναβιώνει την προπολεμική ρουμανική προπαγάνδα. Μακρινές γλωσσικές συγγένειες δεν σημαίνουν και άλλες συγγένειες.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι το παρελθόν μας, που είναι και παρόν μας, απαντά εύγλωττα και ευκρινώς στην πάντα εισαγόμενη και σήμερα δια νόμου τυρβάζουσα ρουμανική προπαγάνδα.
Ακόμη κι όσοι, για τους γνωστούς λόγους, στο παρελθόν, πλανήθηκαν απ’ αυτή, το έχουν σήμερα αντιληφθεί. Δυστυχώς όμως, αρκετοί από αυτούς, κινούμενοι, όπως πάντα από ιδιοτέλεια, αντί να διορθώσουν το αρχικό τους λάθος, το πολλαπλασιάζουν.

Πως αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τα μακεδοναρμάνικα φληναφήματα περί «ξεχωριστού αρμάνικου έθνους»;
Μας λένε πονηρά, για παράδειγμα, οι Μακεδοναρμάνοι κι οι συνοδοιπόροι τους ότι:  «είναι Μακεδόνες, απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά όχι Έλληνες».
Τους απαντούμε απ’ τη μητέρα γη του Μακεδόνα βασιλιά: Όποιος δηλώνει Μακεδόνας και κληρονόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι μόνο Έλληνας, και δεν μπορεί να είναι κι ούτε νομιμοποιείται να ζητά «μιλέτι αχόργεα».
Οι επίγονοι των αλλοτινών ποικιλώνυμων λεγεωναρίων και των συνεργατών των Ναζί, οι σήμερα αυτοαποκαλούμενοι τεχνηέντως «Μακεδοναρμάνοι», πρέπει να καταλάβουν ότι, οι συγγένειες ορίζονται,
από βιωμένα ανθρωπιστικά ιδανικά,
από τον κοινό κι ελεύθερο βίο,
τους κοινούς αγώνες,
την κοινή καταγωγική και βιωματική Πατρίδα.
Κι αυτή είναι για μας τους Έλληνες Βλάχους κάθε γωνιά της ιστορικής ελληνικής γης.

Φίλες και φίλοι,
Ντουρούτς Αρμάνιοι,
Αναφέρθηκα στα παραπάνω σήμερα, για να στείλω ένα μήνυμα προς όλους τους ποικιλώνυμους και αδρώς αμοιβομένους προπαγανδιστές, αλλά και στην Ομογένειά μας, στη ελληνοβλάχικη Διασπορά, με την ευκαιρία της παρουσίας της ανάμεσα μας.
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΛΑΧΟΙ ΔΕΝ ΕΤΕΡΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΕΤΕΡΟΚΑΘΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΣΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΣ  ΠΑΤΡΙΔΑ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΟΡΙΣΑΝ, Ο ΤΟΠΟΣ, ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ για ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ και την προκοπή του.
ΠΡΟΚΟΠΗ και Λευτεριά ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ.
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΝΟΜΟΣ. ΑΓΡΑΦΟΣ και ΑΙΩΝΙΟΣ.
Σφραγισμένος από τους διαχρονικούς αγώνες μας ΩΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΛΑΧΩΝ.

Φίλες και φίλοι,
Ντουρούτς Αρμάνιοι,
Οι Βλάχοι είμαστε εξωστρεφείς, δημιουργικοί, και γνωρίζουμε να διακρίνουμε τα σημάδια στον ορίζοντα.
Στο πνεύμα αυτής της κληρονομιάς συνεχίζουμε.
Όπως την ενσάρκωσε και ξεδίπλωσε με το όραμά του ο δικός μας Ρήγας Βελεστινλής. Το όραμα του οποίου ενστερνίστηκε ο Πρωτοκορυφαίος των Μεγάλων Εθνικών Ευεργετών, ο Γεώργιος Αβέρωφ. Και συνεισέφερε καθοριστικά για την πραγμάτωσή του.
Παρόμοια και σήμερα. Σ’ αυτό το πνεύμα. Λειτουργούμε με αξίες κι αλληλεγγύη. Είμαι πεπεισμένος, ότι οι Εμείς, οι Έλληνες Βλάχοι, διευρύνουμε τόσο τον ορίζοντα όσο και το ρόλο της ελληνικής πατρίδας μας, καθώς της ανοίγουμε τον ορίζοντα στις γειτονικές χώρες και στήνουμε δυνατές και ειρηνικές γέφυρες φιλίας και δημιουργικής συνύπαρξης.
Δείγμα τρανό η παρουσία ανάμεσά μας των Βλάχων από τις γειτονικές  χώρες, την Αλβανία το Μοναστήρι  το Κρούσοβο την Γευγελή και τα Σκόπια .
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση καλούμαστε επιπλέον να συμβάλλουμε διεκδικώντας και για τους αδελφούς μας Έλληνες Βλάχους τα αυτονόητα δικαιώματά τους αλλά και ενισχύοντας την ελληνομάθεια και το ανθρωπιστικό της μήνυμα στις γειτονικές χώρες.

Ευχαριστώ μούλτου

Σ’ χαρσίμου γκίνι

πηγή:Europolitis.eu