Στο άρθρο 99 ιστορική συνεταιριστική οργάνωση της Κρήτης !

Η ιστορική συνεταιριστική οργάνωση της Κρήτης και μια από τις πιο παλιές της χώρας, η ΕΑΣ Πεζών, εντάχθηκε σήμερα στο καθεστώς του άρθρου 99 ξεκινώντας μια μαραθώνια διαδικασία εξυγίανσης με στόχο τόσο να διασωθεί η ίδια, όσο και να εξασφαλιστούν οι δεκάδες πιστωτές και οι πρώην και νυν εργαζόμενοι της.

Ο μεγάλος βραχνάς της Ένωσης Πεζών ήταν τα τραπεζικά χρέη που ξεπερνούν τα 23 εκατομμύρια ευρώ και που αποτελούν περίπου τα τρία τέταρτα του συνόλου των χρεών της.

Η Ένωση σήμερα, δια των συνηγόρων της Φραγκίσκου Λαμπρινού και Αργύρη Αργυριάδη, παρουσίασε ένα λεπτομερές σχέδιο εξυγίανσης, 120 σελίδων, με το οποίο επιζητείται η μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση του τραπεζικού της δανεισμού, ώστε- σύμφωνα με την πρόβλεψη – να μπορέσει να προχωρήσει στην αποπληρωμή του 100% των χρεών της.

Σύμφωνα με το σχέδιο – στο οποίο σημειωτέον συναίνεσαν και οι εργαζόμενοι, εκπρόσωποι των οποίων παρέστησαν στην διαδικασία ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου – προβλέπεται η αποπληρωμή, σε βάθος χρόνου, των οφειλών προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες ενώ τα οφειλόμενα προς τους πρώην και νυν εργαζόμενους θα καταβληθούν σε 24 δόσεις. Το Δικαστήριο εξέδωσε σήμερα προσωρινή διαταγή, δημιουργώντας ασπίδα προστασίας για την Συνεταιριστική Οργάνωση που επιδιώκει ουσιαστικά να “βγάλει τη θηλιά της χρεοκοπίας από το λαιμό της”.

Σύμφωνα με το LiveNews, η Ένωση πεζών έχει 130 εργαζόμενους που με τους εποχικούς φτάνουν συνολικά τους 300 ενώ το χρέος της είναι 23 εκατομμύρια προς τις τράπεζες και 3 εκατομμύρια προς ελαιοπαραγωγούς.