Η Γαλλία στον τελικό του Euro, 2-0 την Γερμανία

Αθήνα

Η Γαλλία είναι η αντίπαλος της Πορτογαλίας στον τελικό του Euro 2016, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 10 Ιουλίου στο Παρίσι. Οι «τρικολόρ» νίκησαν στον ημιτελικό της Μασσαλίας με 2-0 την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, με ισάριθμα γκολ του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης Αντουάν Γκριζμάν (45΄+ πέναλτι, 72΄) και θα διεκδικήσουν το τρίτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην ιστορία τους (1984, 2000) και δεύτερο ως διοργανωτές, μετά το 1984.

Ο πολύ γρήγορος ρυθμός έφερε την πρώτη ευκαιρία στο 6ο λεπτό, όταν ο Γκριζμάν έκανε έξοχη ατομική προσπάθεια και σούταρε, αλλά ο Νόιερ έπεσε και απέκρουσε σωτήρια το πλασέ του φορ της Ατλέτικο Μαδρίτης. Με την πάροδο του χρόνου η «νασιονάλμανσαφτ» βρήκε τα πατήματά της, πήρε την κατοχή και άρχισε να επισκέπτεται την περιοχή του Λορίς.

Έτσι, στο 13΄ και σε γύρισμα του Τσαν από τα δεξιά ο Μίλερ έκανε την προβολή αστοχώντας για λίγο, ενώ στο επόμενο λεπτό η μπάλα έφτασε στον Τσαν που σούταρε απευθείας, υποχρεώνοντας σε δύσκολη επέμβαση τον Γάλλο τερματοφύλακα.

Ακολούθησαν κάποια μακρινά σουτ εκατέρωθεν που εξουδετέρωσαν οι γκολκίπερς, για να χάσει μεγάλη ευκαιρία ο Ζιρού στο 42΄, όταν «τσίμπησε» την μπάλα με το κεφάλι και βγήκε απέναντι στον Νόιερ, αλλά τη στιγμή του σουτ ο Χέβεντες τον έκοψε με σωτήριο τάκλιν.

Κι ενώ παίζονταν οι καθυστερήσεις στο πρώτο ημίχρονο, ο Νικόλα Ριτσόλι έδειξε τα 11 μέτρα σε ανύποπτη φάση, όταν σε εφαλιά του Εβρά ύστερα από κόρνερ η μπάλα βρήκε στο χέρι του Σβάινσταϊγκερ και ο Γκριζμάν ξεγέλασε τον Νόιερ από το σημείο του πέναλτι, φτάνοντας τα 5 γκολ που τον φέρουν πρώτο στον πίνακα των σκόρερ στη διοργάνωση.

Το γκολ επηρέασε πολύ τους Γερμανούς, όπως φάνηκε ξεκάθαρα στο δεύτερο ημίχρονο. Οι παίκτες του Λεβ είχαν χάσει την ψυχραιμία και τη συγκέντρωσή τους, δεν είχαν το «καθαρό μυαλό» του πρώτου ημιχρόνου, ενώ η εξέλιξη του αγώνα είχε κλονίσει, σαφέστατα, την αυτοπεποίθησή τους.

Οι «τρικολόρ» δεν έκαναν πάντως το λάθος να ψάξουν για χώρους προκειμένου να επιτεθούν αλλά περίμεναν υπομονετικά και ανταμείφθηκαν στο 72΄: ύστερα από εξαιρετική ενέργεια και σέντρα του Πογκμπά, ο Νόιερ έκανε άστοχη έξοδο, δεν έδιωξε μακριά και ο Γκριζμάν με προβολή έγραψε το 2-0.

Η Γερμανία έχασε τη μεγάλη ευκαιρία δύο λεπτά αργότερα, όταν το εξαιρετικό σουτ του Κίμιχ με το αριστερό έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και άουτ, ενώ στις καθυστερήσεις ο Λορίς έκανε εκπληκτική απόκρουση στην κεφαλιά του ίδιου παίκτη και στέρησε κάθε ελπίδα στην ομάδα του Λεβ.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Νικόλα Ριτσόλι (Ιταλία)

ΚΑΡΤΕΣ: Σβαϊνστάιγκερ, Τσαν, Οζίλ, Ντράξλερ – Εβρά, Καντέ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόαχιμ Λεβ):
Νόιερ, Κίμιχ, Μπόατενγκ (61΄ Μουστάφι), Χέβεντες, Έκτορ, Τσαν (67΄ Γκέτσε), Σβαϊνστάιγκερ, Κρόος, Εζίλ, Ντράξλερ, Μίλερ

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ):
Λορίς, Σανιά, Κοσιελνί, Ουμτιτί, Εβρά, Ματουϊντί, Πογκμπά, Σισοκό, Παγέ (71΄ Καντέ), Γκριζμάν (90΄+ Καμπάιγ), Ζιρού (77΄ Ζινιάκ)

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ