Συνάντηση Ομπάμα – Τσίπρα στην Βαρσοβία

Βαρσοβία

Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε το Σάββατο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Βαρσοβία της Πολωνίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην περίπου 30λεπτη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον Ομπάμα, κατόπιν αιτήματος του αμερικανού προέδρου, ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και το θέμα του χρέους, την απόφαση για Brexit, το προσφυγικό, αλλά και θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

0B0195FF50AA86247BCC58FF0B76AA99

Από τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

O πρόεδρος Ομπάμα ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αναφέρει το Reuters.

Ακόμα, «ο πρόεδρος εξήρε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης και ενθάρρυνε μια μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας» δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Χρέος, προσφυγικό, Κυπριακό

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους ήταν το πρώτο που έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας στην ημίωρη συνάντηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος καθώς η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις και ανάπτυξη για έξοδο από την λιτότητα.

Σημείωσε όσον αφορά το ΔΝΤ ότι οι προτάσεις του γίνονται δεκτές από την ΕΕ όταν αφορούν τη λήψη μέτρων, όχι όμως αν αφορούν στο χρέος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την κατανόηση του για τις ελληνικές θέσεις και ανέφερε ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου για συνομιλίες σχετικά με το χρέος.

Το δεύτερο ζήτημα το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο προσφυγικό, με τον κ. Τσίπρα να επισημαίνει σημαντικό ρόλο του ΝΑΤΟ, ο οποίος πρέπει να παραμείνει σημαντικός.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έθιξε το ζήτημα του πολέμου στην περιοχή ως αιτίας των προσφυγικών ροών και της αναγκαιότητας λήξης του.

Το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο Κυπριακό με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει  ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο μπορούν να καταλήξουν σε λύση, και ότι πρέπει να φύγουν από το νησί οι στρατοί και να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την επιρροή τους προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης.

Ο κ. Ομπάμα εξήρε τον ρόλο και την στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και παρότρυνε την χώρα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης και χώρας που συνομιλεί με όλες τις δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε -ως ένδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας, όπως εκτιμά η Αθήνα- και στις συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας τόσο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, όσο και με τον πρόεδρο της Κίνας.

Επίσης αναφέρθηκε και στην εξαιρετική αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και πρότεινε συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.

Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε στον πρόεδρο Ομπάμα για την ειδική ατζέντα αντιμετώπισης της διαφθοράς που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και ζήτησε στο πλαίσιο αυτό την συνεργασία και στήριξη των ΗΠΑ.

Επαφές με άλλες ηγέτες

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επίσης συνομιλίες με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα για μια συνεργασία νοτίων και προοδευτικών δυνάμεων κατά της λιτότητας.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συζήτησε θέματα τρομοκρατίας στην Τουρκία, τη συνέχιση της συνεργασίας για το προσφυγικό καθώς και για το Κυπριακό

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επίσης σύντομη συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters