Επεισόδια στη Λέρο και μαζική έξοδος προσφύγων

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στη Λέρο με τη συμμετοχή προσφύγων αλλά και κατοίκων.

Όλα ξεκίνησαν όταν 200 πρόσφυγες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία σε κεντρικό σημείο στο Λακκί, εκφράζοντας φόβο για τη ζωή τους, καθώς στο hotspot που κρατούνται υπάρχουν κακοποιά στοιχεία που τους απειλούν.

Παρόλ’ αυτά το αίτημά τους να φιλοξενηθούν αλλού απορρίφθηκε.

Το πρωί του Σαββάτου συγκεκριμένα περίπου 200 μετανάστες που φιλοξενούνται στο hotspot των Λεπίδων, πραγματοποίησαν μαζική έξοδο και άρχισαν να κατευθύνονται προς το Λακκί.

Λίγο αργότερα, πλήθος μεταναστών είχε συγκεντρωθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης . Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κατέφθασαν στο σημείο την ίδια ώρα, προκειμένου να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση της δημοτικής Αρχής με τους επικεφαλής των μεταναστών, την επικεφαλής συγκεκριμένης ΜΚΟ που συνόδευε τους μετανάστες καθώς και τον υπεύθυνο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η δημοτική Αρχή ενημερώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι μετανάστες φοβούνται για τη ζωή τους. Όπως έλεγαν οι μετανάστες, στο hotspot των Λεπίδων υπάρχουν πολλά κακοποιά στοιχεία που τους απειλούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά στις δομές του κέντρου πρώτης υποδοχής.

Ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι συνέστησαν στους υπευθύνους των ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας, να εξηγήσουν στους μετανάστες ότι δεν υπάρχουν άλλες δομές στο νησί για τη φιλοξενία τους, και ότι πρέπει να επιστρέψουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής όπου θα υπάρξει μέριμνα για τα προβλήματα που έχουν.

Όμως, οι μετανάστες ήταν ανένδοτοι στο ενδεχόμενο επιστροφής στο hotspot, και έτσι ο Δήμαρχος επικοινώνησε με την αστυνομία προκειμένου να επιληφθεί του θέματος και να υπάρξει μια λύση, δεδομένου του ότι αρκετοί πολίτες της Λέρου είχαν αρχίσει να αποδοκιμάζουν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην πόλη του Λακκίου.

Έτσι, μετά από ώρα κατέφθασαν τα ΜΑΤ, με τον αστυνομικό διευθυντή να κατευθύνεται προς τους μετανάστες προκειμένου να τους εξηγήσει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί.

Πριν προλάβει καν να εξηγήσει στους μετανάστες την κατάσταση, ο αστυνομικός διευθυντής δέχτηκε επίθεση από ολιγομελή ομάδα μεταναστών με αποτέλεσμα να εμπλακούν στα επεισόδια και κάτοικοι του νησιού, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Οι άνδρες των ΜΑΤ κατάφεραν να επιβάλουν την τάξη και οι μετανάστες οδηγηθήκαν στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις των Λέπιδων

Σημειώνεται ότι οι αγανακτισμένοι κάτοικοι της Λέρου προπηλάκισαν μέλη αλληλέγγυων πολιτών, ΜΚΟ καθώς και μέλη της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, επιρρίπτοντας τους ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη αναχώρησαν από το νησί πολλά μέλη Μη κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενη αναχώρηση της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας.

Φωτογραφία αρχείου

πηγή:news.gr