Ο Κάμερον φεύγει την Τετάρτη, η Τερέζα Μέι έρχεται

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
«Ενθουσιασμένος» από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι δηλώνει ο Ντέιβιντ Κάμερον και ανακοινώνει ότι θα υποβάλει την παραίτησή του ενώπιον της βασίλισσας Ελισάβετ την Τετάρτη αφού πρώτα εμφανιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων για την τελευταία Ώρα του Πρωθυπουργού.

Μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Τερέζα Μέι θα έχει χριστεί 76η πρωθυπουργός της Βρετανίας -και η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ- αναλαμβάνοντας να σηκώσει το βάρος της διαπραγμάτευσης για τους όρους του Brexit.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επικρότησε την απόσυρση της Άντρεα Λίντσομ από την κούρσα διαδοχής λέγοντας ότι έλαβε απόλυτα σωστή απόφαση και ότι είναι σαφές πως η Τερέζα Μέι έχει την υποστήριξη του Συντηρητικού Κόμματος.

«Είναι ισχυρή, είναι παραπάνω από ικανή να επιδείξει την ηγεσία που θα χρειαστεί η χώρα τα επόμενα χρόνια και θα έχει την πλήρη υποστήριξή μου» δήλωσε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι θα προεδρεύσει για τελευταία φορά του υπουργικού του συμβουλίου την Τρίτη και κατόπιν θα απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων για περίπου 30 λεπτά μετά τις 13:00 (ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη.

Εν συνεχεία θα κατευθυνεί στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να υποβάλει επίσημα την παραίτησή του. Επομένως θα έχουμε μια νέα πρωθυπουργό στο κτίριο πίσω μου το απόγευμα της Τετάρτης» δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από  Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, πριν την απόσυρση Λίντσομ από την κούρσα, η Τερέζα Μέι είχε ξεκαθαρίσει σε ομιλία της ότι νέο δημοψήφισμα δεν θα υπάρξει. «Brexit σημαίνει Brexit» είπε χαρακτηριστικά.

Η Αντρέα Λίντσομ, η οποία είχε ταχθεί υπέρ του Brexit, ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει την κούρσα με σύντομη δήλωσή της στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο.

Αναγνωρίζοντας πως η Μέι έχει συγκεντρώσει περισσότερη υποστήριξη από την ίδια εκ μέρους των βουλευτών των Τόρις, η Αντρέα Λίντσομ δήλωσε πως την υποστηρίζει. «Βρίσκεται στην ιδανική θέση για να θέσει σε εφαρμογή το Brexit με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους Βρετανούς και υποσχέθηκε ότι θα το κάνει» δήλωσε η υφυπουργός Ενέργειας της Βρετανάις.

Παράλληλα ζήτησε και επίσημα συγγνώμη από την Μέι μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η δήλωσή τους σε συνέντευξη στους Times ότι «επειδή είναι μητέρα» είναι πιο ικανή για την πρωθυπουργία.

Ενώ οι δύο γυναίκες επρόκειτο να αναμετρηθούν στη διάρκεια του καλοκαιριού για τις ψήφους των 150.000 μελών του κόμματος, η αποχώρηση της Λίντσομ άφησε στην Μέι ελεύθερο το πεδίο για να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 24 Ιουνίου, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την ΕΕ.

Το Brexit σημαίνει Brexit

Η Μέι, ευρωσκεπτικίστρια που πέρασε στο στρατόπεδο της παραμονής στην ΕΕ στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, δήλωσε τη Δευτέρα πως θα σεβαστεί τη νίκη των υποστηρικτών του Brexit, αφήνοντας λίγες ελπίδες σε εκείνους που ζητούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ΕΕ.

«Δεν μπορώ να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα να παραμείνουμε στους κόλπους της ΕΕ. Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το κάνουμε να επιτύχε» δήλωσε από το Μπέρμιγχαμ.

Την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φάνηκε πεπεισμένη ότι η Βρετανία θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για να επισημοποιήσει την απόφασή της να αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Η απόφαση κατά την άποψή μου ελήφθη» όταν η πλειοψηφία των Βρετανών είπε πως επιθυμεί να βγει από την ΕΕ, τόνισε.

Πόλεμος αρχηγών στους Εργατικούς

Ο πόλεμος των αρχηγών συνεχίζεται αντίθετα στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, όπου η βουλευτής Άντζελα Ιγκλ ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά της για να εκθρονίσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η υποψηφιότητα αυτή ανοίγει τον δρόμο για νέες εκλογές για τον αρχηγό του κόμματος, οι διαιρέσεις στο οποίο εντάθηκαν με τη νίκη του Brexit.

Ο Κόρμπιν, ο οποίος εξελέγη θριαμβευτικά τον Σεπτέμβριο επικεφαλής των Εργατικών χάρη στην ψήφο των μελών του κόμματος, ουδέποτε κατάφερε να επιβληθεί σε ένα μεγάλο μέρος των κομματικών στελεχών, τα οποία τον θεωρούν υπερβολικά αριστερό και ανίκανο να κερδίσει βουλευτικές εκλογές.

Οι επικρίσεις ενισχύθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με κινητοποίηση των Εργατικών βουλευτών εναντίον του και την παραίτηση των δύο τρίτων της σκιώδους κυβέρνησής του.

Η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος πρόκειται να συνεδριάσει για να αποφασίσει εάν ο Κόρμπιν θα πρέπει να συγκεντρώσει την υποστήριξη 50 βουλευτών για να θέσει υποψηφιότητα ή αν καθίσταται υποψήφιος αυτομάτως.

Υπογραμμίζοντας πως η χώρα διέρχεται μία «επικίνδυνη περίοδο», η Ιγκλ δήλωσε τη Δευτέρα ανακοινώνοντας την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας της πως ο Κόρμπιν «δεν είναι ικανός να παράσχει την ηγεσία» που είναι απαραίτητη.

«Θα αντέβαινε στο δίκαιο ο εν ενεργεία ηγέτης να μην βρίσκεται στην ψηφοφορία» απάντησε μιλώντας στο BBBC η Νταϊάν Άμποτ, η οποία πρόσκειται στον Κόρμπιν, και χαρακτήρισε την Ιγκλ υποψήφια του παρελθόντος.

Newsroom ΔΟΛ