Σε πανικό η Κωνσταντινούπολη μετά την απόφαση των Γάλλων να αναστείλλουν τη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών

Άγκυρα.- Οι τουρκικές αρχές ενέτειναν τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την Κωνσταντινούπολη, όπως μεταδίδουν το CNN Türk και άλλα τουρκικά ΜΜΕ, μία ημέρα αφού η Γαλλία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία των διπλωματικών της αποστολών τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Άγκυρα εξαιτίας των ανησυχιών του Παρισιού για την ασφάλειά τους.

Η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού έπειτα από μια σειρά πολυαίμακτων βομβιστικών επιθέσεων φέτος, την ευθύνη για ορισμένες από τις οποίες ανέλαβαν κούρδοι αυτονομιστές, ενώ για τις υπόλοιπες φέρεται να ευθύνεται σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Μια τριπλή επίθεση βομβιστών-καμικάζι στο κύριο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το Ατατούρκ, που διαπράχθηκε τον περασμένο μήνα στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους.

Η αστυνομία κάνει σωματικό έλεγχο σε όλος τους επιβάτες πριν να τους επιτρέψει την επιβίβαση στη γραμμή Marmaray, η οποία περνάει κάτω από τα στενά του Βοσπόρου και συνδέει την ευρωπαϊκή και την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ανέφεραν το CNN Türk και η εφημερίδα Hürriyet.

Δεν υπήρχε κάποιος αξιωματούχος διαθέσιμος για σχόλια στο γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε ανακοινώσει ότι βαριά οπλισμένα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων αναπτύχθηκαν στη γραμμή Marmaray, στο αεροδρόμιο και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς. Πάντως σπάνια βλέπει κανείς αστυνομικούς να ελέγχουν τους επιβάτες και τις αποσκευές τους σε τρένα στην Κωνσταντινούπολη.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης σήμερα εικονίζουν μέλη των Ειδικών Δυνάμεων να περιπολούν τον πεζόδρομο Ιστικλάλ, μια εξαιρετικά δημοφιλή περιοχή με καταστήματα για τους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες. Τρεις ισραηλινοί τουρίστες κι ένας Ιρανός σκοτώθηκαν τον Μάρτιο όταν ένας βομβιστής-καμικάζι που φέρεται να ανήκε στο ΙΚ πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί στην Ιστικλάλ.

Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ότι κλείνει τις διπλωματικές αποστολές της στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας μέχρι νεωτέρας και ακύρωσε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τη γαλλική εθνική εορτή της 14ης Ιουνίου λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Ακόμη, η γαλλική κυβέρνηση ανέφερε πως είχε πληροφορίες για μια «σοβαρή απειλή εναντίον των προγραμματισμένων εορτασμών για τη 14η Ιουλίου στην Τουρκία».