Διπλωματία στον απόηχο του πραξικοπήματος στην Τουρκία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Η τουρκική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι έχει αναλάβει και πάλι τον έλεγχο της χώρας, ανακοινώνοντας μαζικές συλλήψεις όσων συμμετείχαν στην απόπειρα του πραξικοπήματος. Προχωρεί, μάλιστα, και σε δημόσια φωτογραφική διαπόμπευσή τους. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δημοσιεύθηκε, αναφέρει πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, επανέλαβε επιπλέον την υποστήριξή του στη “δημοκρατικά εκλεγμένη, πολιτική” κυβέρνηση της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης, ότι “ο πρόεδρος Ομπάμα και η ομάδα του εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και υπογραμμίζουν την ζωτικής σημασίας ανάγκη όλες οι πλευρές στην Τουρκία να ενεργήσουν με σεβασμό στο Κράτος δικαίου και να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα βίας ή αστάθειας”.

Εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε προγενέστερες δηλώσεις του, είπε ότι το πραξικόπημα εξέπληξε όλους, συμπεριλαμβανομένου και του Τουρκικού λαού, αν και εκ του αποτελέσματος, δεν φαίνεται να ήταν κάτι το ευφυές. Προσέφερε τη βοήθεια των ΗΠΑ στο ζήτημα των ερευνών για τους υποκινητές του, ενώ τόνισε πως δεν έχει υποβληθεί επισήμως τουρκικό αίτημα για την απέλαση του αυτοεξόριστου κληρικού Φετουλά Γκιουλέν, που ζει στην Πενσυλβάνια.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες, πάντως, από αμερικανικές πηγές των Αθηνών, υποστηρίζουν ότι ανεξαρτήτως των κορωνών του Ταγίπ Ερντογάν, ο Λευκός Οίκος δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει στην έκδοση του Φετουλά Γκιουλέν.

Αντίθετα, κατά τις ίδιες πάντα ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Ουάσιγκτον φαίνεται πρόθυμη να παράξει στήριξη στην κυβέρνηση της Αθήνας προκειμένου να αντιμετωπίσει την προεξοφλούμενη τουρκική πίεση στην περίπτωση που η ελληνική Δικαιοσύνη κρίνει ότι δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που αυτομόλησαν στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τον έγκριτο νομικό Αλέξανδρο Λυκουρέζο, η ελληνική ποινική δικονομία ορίζει ότι «η έκδοση απαγορεύεται αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό ή στρατιωτικό».