Νεώτερη εξέλιξη: Διαψεύδεται ότι τουρκικά φουσκωτά πλησιάζουν στη Σύμη

Νεώτερη εξέλιξη:

Αθήνα.- Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου διαψεύδουν πληροφορίες ότι τουρκικά φουσκωτά σκάφη, με ανεπιβεβαίωτο αριθμό επιβατών, προσεγγίζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα ανοιχτά της Σύμης, προκαλώντας ανησυχίες ότι ενδεχομένως να πρόκειται για Τούρκους που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα.
Παράλληλα, πηγές του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος δεν επιβεβαίωναν πληροφορίες ότι Τούρκοι αξιωματικοί που επιβαίνουν σε φουσκωτά επιχειρούν να έρθουν στην Ελλάδα από την περιοχή της Σύμης.

Πληροφορία από την τουρκική ιστοσελίδα της Hurriyet ανέφερε ότι μια μοίρα καταδρομέων που επιχείρησαν εναντίον του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, επιχειρούσε να κινηθεί με πλωτά προς την Ελλάδα.

Αλλά και τουρκική εφημερίδα Milliyet ανέφερε ότι οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν εκτεταμένες έρευνες στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, απέναντι από τη Σύμη, για το ενδεχόμενο να καταφύγουν στο νησί οι καταδρομείς που το βράδυ της Παρασκευής επιχείρησαν στο ξενοδοχείο όπου υποτίθετο ότι διέμενε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Σε κάθε περίπτωση, αυξημένη από ελληνική πλευράς, είναι η επιτήρηση σε όλη τη γραμμή της Δωδεκανήσου.
Οι ελληνικές δυνάμεις ελέγχουν κάθε τι που εισέρχεται στον ελληνικό χώρο, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάτι ύποπτο. Παράλληλα εντολή για επιφυλακή εξέδωσε και το αρχηγείο της Αστυνομίας.

Την ίδια ώρα κατευθύνθηκαν στην περιοχή για έλεγχο πλωτά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού, ενώ περιπολίες πραγματοποιούσε ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που απογειώθηκε από τη Ρόδο.
Με αφορμή το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στην Τουρκία, το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στη σύσκεψη, συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, και οι αναπληρωτές υπουργοί Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Ναυτιλίας – Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη έγινε εκτίμηση της γενικότερης κατάστασης μετά το πραξικόπημα που σημειώθηκε στην Τουρκία.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές, καθώς παρατηρείται έντονη κινητικότητα στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Σύμη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν φουσκωτά σκάφη στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αλλά δεν παρατηρείται προς το παρόν κίνηση προς τα ελληνικά. Mέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επιβεβαίωση για τον ακριβή αριθμό των επιβατών, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στα δύο φουσκωτά να επιβαίνουν πραξικοπηματίες.

image (2)

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Σύμης, Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφέροντας ότι τα σκάφη δεν έχουν προσεγγίσει στο νησί και πως η κατάσταση ελέγχεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, σημείωσε πως εντοπίστηκαν δύο άτομα σε ξύλινη βάρκα και περνούν από έλεγχο διαβατηρίων. Τέλος, ο δήμαρχος έκανε γνωστό πως επικοινώνησε με τον διοικητή μονάδας των Ε.Δ. στο νησί, αντισυνταγματάρχη κ. Σαραντόπουλο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, βρίσκεται στο Πεντάγωνο παρακολουθώντας την κατάσταση και συμμετείχε σε έκτακτη σύσκεψη με αρμόδιους επιτελείς του ΥΠΕΘΑ.

Στο σημείο βρέθηκαν και διεξάγουν έρευνες δύο ελληνικά στρατιωτικά ελικόπτερα. Όλες οι δυνάμεις μαζί με το Λιμενικό έχουν στήσει αλυσίδα έτσι ώστε να μην επιτραπεί σε κανέναν να περάσει τα ελληνικά σύνορα προς τα ελληνικά νησιά.

Η είδηση επιβεβαιώνεται και από την Τουρκία, καθώς η τουρκική εφημερίδα «Μiliyet» αναφέρει στον ιστότοπό της ότι οι τουρκικές Αρχές πραγματοποιούν εκτεταμένες έρευνες στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στο Μπόζμπουρουν, που βρίσκεται απέναντι από τη Σύμη, για το ενδεχόμενο να καταφύγουν στο νησί οι καταδρομείς που το βράδυ της Παρασκευής άνοιξαν πυρ εναντίον του ξενοδοχείου όπου διέμενε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δέκα από τους καταδρομείς αυτούς έχουν προσαχθεί.

zougla.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Διπλή προειδοποίηση στην Άγκυρα για τους «8» Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο από τη χώρα μας, αλλά και για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον Real Fm 97.8  και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.

Απαντώντας σε ερώτημα για την έκδοση των «8» στη γειτονική χώρα και για το εάν η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά όπλα που έχει προκειμένου να προστατεύσει ενδεχομένως από κίνδυνο τη ζωής τους, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «φυσικά» και θα το πράξει εξηγώντας ότι «αυτό δεν είναι μέριμνα μόνο της εκτελεστικής εξουσίας, της εκλεγμένης κυβέρνησης, είναι μέριμνα και καθήκον και της δικαστικής εξουσίας».
Ενώ πρόσθεσε ότι «η δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδηση των δικαστών» ενώ σημείωσε ότι το ίδιο θα κάνει και «ο υπουργός δικαιοσύνης, πάνω από όλα και ειδικά ο Νίκος Παρασκευόπουλος».

Ο Νίκος Ξυδάκης τόνισε ότι «Η Ελλάδα πάνω από όλα δεν έχει μόνο να προστατεύσει τη ζωή ανθρώπων, να τους εξασφαλίσει ότι θα έχουν μια δίκαιη δίκη και δεν θα βασανιστούν ή θα εκτελεστούν. Πάνω από όλα πρέπει μαζί με αυτό, να προστατεύσει το κύρος της ελληνικής Πολιτείας, της ελληνικής Δημοκρατίας και το κύρος μιας χώρας που είναι από τις πιο ευνομούμενες και βράχος ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη».
Καταλήγοντας ανέφερε ότι «φυσικά το αίτημα (έκδοσης) είναι ισχυρό αλλά θα πρέπει πρώτα να τεκμηριωθεί και δεύτερον να εξεταστεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές».
«Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ελληνική δικαιοσύνη και η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία δεν πρόκειται να παραβιάσουν τις θεμελιώδεις αρχές και εθνικές και τις διεθνείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο Νίκος Ξυδάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η περιοχή της Μεσογείου και του Αιγαίου δεν είναι ένα πεδίο στο οποίο ο καθένας μπορεί να δοκιμάζει ασκήσεις για εσωτερική κατανάλωση. Είναι η πιο «θερμή» περιοχή στον πλανήτη, διακυβεύονται πάρα πολλά γεωστρατηγικά συμφέροντα και η παγκόσμια ασφάλεια και νομίζω ότι κανείς δεν είναι τόσο ορμητικός και δεν λαμβάνει τίποτα υπόψιν για να κάνει μια επίδειξη οποιοδήποτε».

Η συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Ολοκληρώθηκε στις 17.50 η συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας όπου συζητήθηκε η κατάσταση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τα μέτρα που θα ληφθούν.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα για το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει απόψε για να αποφασιστούν τα μέτρα που θα ληφθούν. Προεδρεύων στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα είναι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως συνέβη και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Προς το παρόν είναι άγνωστο αν θα εκδοθεί ανακοίνωση σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως συμβαίνει κατά κανόνα, ή αν θα υπάρξουν μόνο ανακοινώσεις της κυβέρνησης μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.