ΑΝΑΛΥΣΗ: Η αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση του Σχολείου Μονάχου

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ας περιμένουμε. Ας έχουμε λίγη υπομονή. Να δούμε εάν και τι θα πράξει η ελληνική Κυβέρνηση ώστε τελικά να μην χαθεί το κτιριακό συγκρότημα του Μονάχου. Να Ανατραπεί η εντολή του δημοτικού συμβουλίου να μεταγραφεί το ακίνητο στο Δήμο. Ουτοπικό; Δυστυχώς, φαίνεται πως μάλλον ναι!

Από όταν ο Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Θεοδόσης Πελεγρίνης καμάρωνε σε συνέντευξή του στην Panhellenic Post για την «γρηγοράδα» στην αντιμετώπιση του θέματος. Από όταν ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης διαβεβαίωνε τη Βουλή ότι έχει τακτοποιηθεί το οικονομικό ζήτημα και πανηγυρίζαμε για τη σωτηρία του σχολείου. Από τότε πέρασαν τέσσερις μήνες. (Μάρτιος 2016).

Πως, μέσα σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα δεν μπορέσαμε να σώσουμε το σχολικό συγκρότημα;

«Ι. Την 15.7.16 πληροφορήθηκα απο την diavgeia.org.gr την απόφαση Πράξη της ΚΤΥΠ ΑΕ. σύμφωνα με την οποία δόθηκε εντολή σε άλλο δικηγορικό γραφείο στο Μόναχο και ένα τεχνικο-οικονομικό σύμβουλο κ.Reif να καταθέσουν εκ μέρους της ΚΤΥΠΑ και του ελληνικού Δημοσίου (;) νέο χρονοδιάγραμμα εργασιών σχετικά με την ανέγερση του ελληνικού Σχολείου Μονάχου. Το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν μου ειναι γνωστό, η δεν υπηρεσία δημοτικών υποθέσεων δεν το γνωρίζει.Αν δόθηκε σε άλλη υπηρεσία και με τινος την εντολή, το αγνοώ.» Αυτό αναφέρει ο υποτιθέμενος δικηγόρος του ελληνικού Δημοσίου!

Λέει κι άλλα ο πληρεξούσιος δικηγόρος. Όπως:

«ΙΙ. Με την ίδια πιο πάνω απόφαση αποφασίστηκε το άνοιγμα λογαριασμού της ΚΤΥΠ ΑΕ σε γερμανική Τράπεζα του Δημου Stadtsparkasse με κατάθεση 3,7 εκ. € περίπου για πληρωμές ή για άλλο λόγο που επίσης αγνοώ, διότι δεν έχω ενημερωθεί ή μάλλον αποκλεισθεί απο πληροφορίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εκ μέρους μου και υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας παρακολούθησης εφαρμογής της τροποποιητικής σύμβασης. Επίσης δεν γνωρίζω αν πρόκειται για σύννομη απόφαση η κατάθεση ελληνικού δημοσίου χρήματος σε ξένη Τράπεζα. Παρακαλώ να ελεγχθεί απο την υπηρεσία σας και να τύχω σχετικής ενημέρωσης, αν το κρίνετε απαραίτητο»…

Εν κατακλείδι, ο παραγκωνισμένος πληρεξούσιος δικηγόρος και αντίκλητος κραύγαζε: «ΖΗΤΩ να μου γνωστοποιήσετε όσο το δυνατόν συντομότερο τις περαιτέρω ενέργειες τις οποίες προτίθεται να διενεργήσει το ελληνικό Δημόσιο ως κύριος του ακινήτου (όπως εκπροσωπείται απο τον κ.Υπ.Οικονομίας) (π.χ. άσκηση ασφαλιστικών μέτρων) και να μου χορηγήσετε την σχετική δικαστική εντολή για άμεσες ενέργειες».

Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, μάλλον ακόμη θα περιμένει ο πληρεξούσιος δικηγόρος οδηγίες…

Ας μην αναλωθούν σε βολική για την κυβέρνηση παρελθοντολογία.

Οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Οι σημερινές είναι καθοριστικές για την αρνητική έκβαση της υπόθεσης που αποτελεί πλήγμα για την ομογένεια.