Στο ΑΤ Ολυμπιακού Χωριού μεταφέρθηκαν οι 8 Τούρκοι – Στο Μενίδι

Στο ΑΤ Ολυμπιακού Χωριού μεταφέρθηκαν οι 8 Τούρκοι – Στο Μενίδι

Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, και πιο συγκεκριμένα στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, στο Μενίδι, που συστεγάζεται με την Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής.

Οι «8» βρίσκονται σε δύο ειδικά διαμορφωμένα κελιά, χωρητικότητας 10 ατόμων. Ο λόγος που μεταφέρθηκαν εκεί είναι επειδή πρόκειται για ένα νέο κτίριο με τα κρατητήρια να είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Μάλιστα, σε αυτά δεν υπάρχουν άλλοι κρατούμενοι.

Ενας ακόμη λόγος που επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τόπος είναι επειδή πρόκειται για προστατευμένο χώρο, καθώς υπάρχει φόβος για επεισόδια από Τούρκους που κατοικούν στην Αθήνα ή και για προβοκάτσιες.

Η μεταφορά τους έγινε σήμερα το μεσημέρι στις 13:30 και θα παραμείνουν εκεί μέχρι την Τετάρτη. Εκείνη την ημέρα θα περάσουν από συνέντευξη από την Υπηρεσία Ασύλου που θα κρίνει το αίτημά τους.olympiako_xorio21070708

Νωρίτερα, η δικηγόρος τους Ιλια Μαρινάκη εξέφραζε την ανησυχία της για την κίνηση αυτή, καθώς όπως τόνισε δεν ήταν ξεκάθαρη η αιτία της μεταφοράς.

Η δίκη των στρατιωτικών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, με το Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης να τους επιβάλλει ποινή κράτησης δύο μηνών με αναστολή.

Οσον αφορά το αίτημα που έχουν καταθέσει για χορήγηση ασύλου από το ελληνικό κράτος, θα κριθεί από την κεντρική υπηρεσία στην Αθήνα.


Εκτός ελέγχου τείνει να διαμορφωθεί η κατάσταση στην Τουρκία μετά τις αποφάσεις του Ταγίπ Ερντογάν για κήρυξη εκτάκτου ανάγκης στη γείτονα χώρα και τις χιλιάδες συλλήψεις αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μάλιστα το κυνήγι του Ερντογάν εναντίον όσων θεωρεί ότι συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής του δεν περιορίστηκε στην Τουρκία, αλλά έφτασε μέχρι και την Αθήνα!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr, για την απόπειρα πραξικοπήματος έχει συλληφθεί και ο στρατιωτικός ακόλουθος που υπηρετούσε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Συνελήφθη ενώ βρισκόταν σε άδειαtothrkia-presoeia-prax-708
Ο εν λόγω αξιωματικός, κατά πληροφορίες, συνελήφθη στην Τουρκία και ενώ βρισκόταν σε άδεια.

Το κύμα συλλήψεων που έχει εξαπολύσει πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που κήρυξε στην Τουρκία αλλά και οι συνεχείς αναφορές στην επαναφορά της θανατικής ποινής, όπως αυτή του αντιπροέδρου του AKP, έχουν προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό και ανησυχία στην Αθήνα. Η Ελλάδα για την ώρα επιδιώκει να στεγανοποιήσει τα σύνορά της, για κάθε επίδοξο φυγά από την Τουρκία, προκειμένου να μην εμπλακεί στο επικίνδυνο παιχνίδι που αυτή τη στιγμή εκτυλίσσεται στη γειτονική χώρα.

Τι θα γίνει με τους «8»

Ήδη η απρόσμενη προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη των «8» από την Τουρκία έχει δημιουργήσει σοβαρό πονοκέφαλο, καθώς η Αθήνα υφίσταται την πιεστική απαίτηση Ερντογάν να τους επιστρέψει στην Τουρκία. Η ελληνική πλευρά, όμως, υποστηρίζει πως τίποτα δεν θα διακόψει τη δικαστική διαδικασία και οι αποφάσεις των επιτροπών ασύλου θα δημιουργήσουν το πλαίσιο των κινήσεων.

Οι ίδιοι οι Τούρκοι, που φέρονται -με βάση τα όσα λέει ο Ερντογάν- να έχουν εμπλοκή στο πραξικόπημα, μάλλον δεν δυσαρεστήθηκαν από την κράτησή τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς φοβούνται για την ασφάλειά τους, ενώ άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει αν προσφύγουν στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.

Το σίγουρο είναι ότι η Αθήνα δεν θέλει ούτε καν να ακούσει για κύκλο αστάθειας στην Τουρκία, καθώς, αν καταρρεύσει, τίποτα δεν μπορεί να προβλεφθεί, τόσο στο προσφυγικό (αφού δεν θα υφίσταται επί της ουσίας η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές) όσο και στα διμερή θέματα.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή, με τον Ερντογάν να έχει το πάνω χέρι, ωστόσο η ρητορική και κυρίως οι  πρακτικές του μάλλον σπέρνουν ανέμους, που η Αθήνα δεν θέλει σε τίποτα να φυσήξουν όπως τα μελτέμια του Αυγούστου στο Αιγαίο…

Στην Αθήνα μεταφέρονται οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί

t.708

Στην Αθήνα μεταφέρονται οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, όπως επιβεβαίωσε η δικηγόρος τους, Ίλια Μαρινάκη.

Η κ. Μαρινακη επεσήμανε πως ενημερώθηκε από τον αστυνομικό διευθυντή Αλεξανδρούπολης για τη συγκεκριμένη μεταγωγή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί τους.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της για την κίνηση αυτή, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει τα αίτια αυτής της μεταφοράς.

Αμέσως μετά τη δίκη τους, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (21/7), οι 8 Τούρκοι μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα, κίνηση που σχολιάστηκε αρνητικά και είχε σκοπιμότητα, σύμφωνα με τα όσα είπε η δικηγόρος τους στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πριν λίγο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματικοί κρίθηκαν «ένοχοι», για την κατηγορία της παράνομης εισόδου των αξιωματικών στη χώρα, με το μονομελές πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης να τους επιβάλλει την ποινή κράτησης δύο μηνών με αναστολή.

iefimerida.gr