Ανθρώπους του Γκιουλέν συλλαμβάνει ο Ερντογάν

Άγκυρα.- Οι τουρκικές αρχές έπιασαν το “δεξί χέρι” του Τούρκου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί ως “εγκέφαλο” του αποτυχημένου πραξικοπήματος, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχους. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος του Γκιουλέν Χαλίς Ανσί φέρεται να έχει φτάσει στην Τουρκία, δύο μέρες πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Μοχάμετ Σαΐτ Γκιουλέν, ο ανιψιός του Φετουλάχ Γκιουλέν, συνελήφθη έπειτα από παραγγελία του εισαγγελέα της Άγκυρας. Είναι ο πρώτος στενός συγγενής του Γκιουλέν που κρατείται στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που έχουν ξεκινήσει στη γείτονα χώρα, παρότι δεν ήταν και ο μόνος της οικογένειας που ήρθε αντιμέτωπος με την αστυνομία.

Η συνέντευξη Ερντογάν

Οι πραξικοπηματίες “έχουν αρχίσει να ομολογούν” δήλωσε ο Ερντογάν στο τηλεοπτικό France-24, που κάπως χοντροκομμένα ισχυρίζεται πως οι στρατιωτικοί ομολογούν πως “έπαιρναν οδηγίες απευθείας από την Πενσυλβάνια”.
“Προσπάθησαν να κάνουν τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, που κρατούσαν όμηρο, να μιλήσει απευθείας με τον Γκιουλέν” δήλωσε ο Ερντογάν.Παρόμοιες πληροφορίες μεταδίδει και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν, τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ κληρικό, ότι καθοδήγεσε το αποτυχημένο πραξικόπημα. Με αυτήν ακριβώς την κατηγορία ζητά και την έκδοσή του από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ενώ το σχετικό επίσημο αίτημα αναμένεται να κατατεθεί εντός των επομένων ημερών.

Ο ίδιος ο Γκιουλέν έχει απορρίψει κάθε σύνδεση με το πραξικόπημα, το οποίο κατήγγειλε. Ο Τούρκος αυτοεξόριστος δήλωσε ακόμα πως οι οπαδοί του παγιδεύονται και συλλαμβάνονται, μετά το πραξικόπημα που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει “σκηνοθετημένο από τον Ερντογάν”.

Ερντογάν και Γκιουλέν δεν ήταν πάντα εχθροί. Μέχρι το 2003 όταν ο Ερντογάν εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός, ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος και μέντοράς του.

Το πρώτο διάταγμα του Σουλτάνου

Το Σάββατο, ο Ερντογάν υπέγραψε ενα διάταγμα που ζητά το κλείσιμο 1043 ιδιωτικά σχολεία και 1229 ιδρυμάτων και οργανώσεων, 35 ιατρικών οργανισμών, 19 συνδικάτων, 15 πανεπιστημίων (που συνδέονται με τον Γκιουλέν). Αυτό ήταν και το πρώτο διάταγμα του Ερντογάν μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία από τις 15 Ιουλίου. Οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι στρατιωτικοί, δεν είναι όμως λίγοι οι δικαστικοί και οι δημόσιοι λειτουργοί που βρέθηκαν στις φυλακές.
Περισσότεροι από 37.500 υπάλληλοι της αστυνομίας και του Δημοσίου απολύθηκαν, και περισσότεροι από 21 χιλιάδες καθηγητές έχασαν τις άδειές τους.