Γερμανικές προειδοποιήσεις ενόψει της κυριακάτικης συγκέντρωσης Τούρκων στην Κολωνία

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung τόνισε ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει προσπάθειες εκφοβισμού των διαφορετικά σκεπτόμενων. «Δεν γίνεται» να μεταφέρονται οι εσωτερικές εντάσεις της Τουρκίας στη Γερμανία και να εκφοβίζονται όσοι έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις. Στη Γερμανία δεν έχουν θέση αυτά και «δεν θα το επιτρέψουμε» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή στην Κολωνία θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση οπαδών του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οποία αναμένεται να λάβουν 15.000 – 30.000 Τούρκοι μεταξύ των οποίων και μέλη της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο συμπρόεδρος των πρασίνων Τζεμ Εζντεμιρ επέκρινε σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του ομίλου Funke τις μαζικές προσπάθειες εκφοβισμού των αντιπάλων του Ερντογάν: «Βιώνουμε στη χώρα μας ένα κυνηγητό των αντιπολιτευόμενων Τούρκων. Υποστηρικτές του Ερντογάν, εκφοβίζουν τους άλλους πρέπει να τιμωρηθούν με την μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα που προβλέπουν οι νόμοι», τόνισε. Διαδηλώσεις υπέρ ή κατά της τουρκικής ηγεσίας σε γερμανικό έδαφος θα πρέπει «να γίνονται στο πλαίσιο της έννομης τάξης». «Δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί κανενός είδους κλίμα φόβου».

Ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έγραψε στα γερμανικά και τα τουρκικά στη σελίδα του στο facebook ότι κατά τη γνώμη του η Τουρκία είναι βαθιά διχασμένη. Όλοι θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να μην επεκταθεί αυτός ο κοινωνικός διχασμός και στην Γερμανία. «Η παράκλησή μου είναι η εξής: Συμπεριφερθείτε στους έχοντες διαφορετικές απόψεις με σεβασμό. Ακόμα και θεμελιώδεις διαφορές απόψεων δεν επιτρέπεται να μας διχάσουν. Η Γερμανία πρέπει να είναι η πατρίδα όλων όσοι ζουν εδώ».

Ο εκπρόσωπος των πρασίνων για θέματα μετανάστευσης Φόλερ Μπεκ, κάλεσε τους διοργανωτές και τους διαδηλωτές να δεσμευθούν σαφώς υπέρ της δημοκρατίας. Η Ένωση Ευρωπαίων – Τούρκων Δημοκρατών (UETD), η οποία διοργανώνει τη συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν στην Κολωνία, «πρέπει να πει για ποια δημοκρατία κατεβαίνει στους δρόμους, αν θέλει να λαμβάνεται στα σοβαρά υπόψη στη Γερμανία. Η UETD πρέπει να αντιταχθεί στις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης από τον Ερντογάν, διαφορετικά το ναι της στη δημοκρατία δεν είναι ειλικρινές και στην πραγματικότητα είναι ένα ναι στην Ερντοκρατία», είπε την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ