Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ του Ερντογάν στην Κολωνία

Κολωνία.- Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην υπέρ του Ερντογάν συγκέντρωση που διοργανώθηκε στην Κολωνία, κίνηση που οργανώθηκε από το «γραφείο εξωτερικού» του κυβερνόντος κόμματος  AKP και έφερε διπλωματική ένταση στις σχέσεις Βερολίνου – Αγκυρας. Η συγκέντρωση διαφημίστηκε ως υπέρ της δημοκρατίας, κατά του πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε πριν από δύο εβδομάδες και όχι ως υποστηρικτική προς τον Ερντογάν.

Οι συμμετέχοντες, τους οποίους η αστυνομία υπολογίζει στους 20.000 χιλιάδες, ανέμιζαν τουρκικές σημαίες και κρατούσαν ψηλά φωτογραφίες του Ερντογάν και πανώ με συνθήματα όπως «Υπάρε της Δημοκρατίας, Κατά του Πραξικοπήματος».

«Βρισκόμαστε εδώ γιατί οι συμπατριώτες μας στη Γερμανία υποστηρίζουν τη Δημοκρατία και καταδικάζουν την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Αθλητισμού Ακίφ Κιλίτς, που βρέθηκε στην συγκέντρωση.

Οι διπλωματικές σχέσεις Βερολίνου – Αγκυρας δοκιμάστηκαν μετά την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να μην επιτρέψει να μεταδοθεί «ζωντανά» μήνυμα του τούρκου προέδρου στους συγκεντρωμένους. Η απόφαση σχολιάστηκε, μάλιστα, από τον τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ εγκάλεσε μέσω Twitter την ΕΕ ότι καταπατά τις δημοκρατικές αξίες και την ελευθερία του λόγου.

Ο Ερντογάν επικρίνει τη Δύση, καθώς -όπως λέει- κόπτεται περισσότερο για τις τύχες των πραξικοπηματιών και δεν στηρίζει έναν σύμμαχο του NATO.

Η τοπική αστυνομία ενίσχυσε επίσης τις δυνάμεις που θα θέσει στο δρόμο κατά 400 ενστόλους, συνολικά δηλαδή 2.700, για την ασφάλεια της συγκέντρωσης μετά την επιβεβαίωση ότι θα παραστεί ο τούρκος υπουργός Αθλητισμού.

Στη Γερμανία ζουν και εργάζονται περίπου 3 εκατ. άνθρωποι τουρκικής καταγωγής. Στις τελευταίες τουρκικές εκλογές το 60% εξ αυτών ψήφισε το κόμμα του Ερντογάν, σύμφωνα με την οργάνωση Τουρκικές Κοινότητες στην Γερμανία.

Οι διαδηλωτές στη συγκέντρωση της Κολωνίας τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων όλων των πραξικοπημάτων σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν πολλές μικρές ξεχωριστές αντιδιαδηλώσεις με πρωτοβουλία κινημάτων της γερμανικής αριστεράς και από μια τοπική ακροδεξιά ισλαμοφοβική ομάδα.

Newsroom ΔΟΛ