«Όχι» Γιούνκερ σε Αυστρία για «κλείσιμο της πόρτας» της ΕΕ στην Τουρκία

Βρυξέλλες, Βέλγιο.- Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέρριψε την πρόταση της Αυστρίας να διαμορφωθεί η σχέση ΕΕ – Τουρκίας σε άλλη βάση από την ενταξιακή διαδικασία, λέγοντας ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό να «παγώσουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Γιούνκερ είπε ότι θα είναι «σοβαρό λάθος εξωτερικής πολιτικής» το να κλείσει η ΕΕ στην Τουρκία την πόρτα εισόδου στην Ένωση.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ «επί του παρόντος».

Μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ARD, είπε: «Η Τουρκία, στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Και σίγουρα (δεν μπορεί να γίνει μέλος) εάν υιοθετήσει ξανά την θανατική ποινή, όπως απαιτούν κάποιοι» πρόσθεσε. «Αυτό θα ισοδυναμούσε με άμεση διακοπή των συνομιλιών» προειδοποίησε ο Γιούνκερ.

«Δεν πιστεύω ότι θα βοηθούσε το να ανακοινώσουμε μονομερώς στην Τουρκία ότι οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν» σημείωσε, τονίζοντας ότι κάθε απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται από όλα τα κράτη – μέλη.

Νωρίτερα, ο αυστριακός καγκελάριος είχε απορρίψει ως «διπλωματικές φαντασίες» το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας πως η Άγκυρα «απέχει πολύ» από το δημοκρατικό κεκτημένο. Αντιδρά η Άγκυρα, που λέει ότι τα σχόλια του Κερν «πλησιάζουν την ακροδεξιά».

Newsroom ΔΟΛ