Αγριεύει η κόντρα Αυστρίας-Αγκυρας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Βιέννη.- Σε κόντρα για δύο έχει μετατραπεί το ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ με την Αυστρία και την Αγκυρα να ανταλλάσσουν πυρά.

Από τη μία πλευρά ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλεσε σήμερα την Αυστρία «πρωτεύουσα του ριζοσπαστικού ρατσισμού» για να έρθει η απάντηση από τον Αυστριακό ομόλογό του πως η Τουρκία θα πρέπει να  να μετριάσει τους τόνους και να ασχοληθεί με τις υποχρεώσεις της.

Οι δηλώσεις τους Τούρκου ΥΠΕΞ ήρθαν μετά τα όσα είπε ο καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT Haber, ο Τσαβούσογλου είπε πως τα σχόλια του Κερ είναι “προσβλητικά” και τα απέρριψε στο σύνολό τους. Ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν δήλωσε την Τετάρτη (προχθές) ότι θα ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ των ευρωπαίων αρχηγών κυβερνήσεων προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την ένταξή της στην ΕΕ λόγω των δημοκρατικών και οικονομικών ελλειμμάτων της χώρας.

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Να μετριάσει τους τόνους η Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυσε στην Άγκυρα να μετριάσει τον τόνο στα λόγια και στα έργα της μετά τις δηλώσεις του τούρκου ομολόγου του που χαρακτήρισε την Αυστρία “πρωτεύουσα του ριζοσπαστικού ρατσισμού”.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε τα σχόλια αυτά μετά τις δηλώσεις του αυστριακού καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ των ευρωπαίων αρχηγών κυβερνήσεων προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την ένταξή της στην ΕΕ λόγω των δημοκρατικών και οικονομικών ελλειμμάτων της χώρας.

“Απορρίπτω έντονα την κριτική για την Αυστρία από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Η Άγκυρα καλείται να μετριάσει την επιλογή των λόγων και το σχέδιο δράσης της (στο εσωτερικό) καθώς και να ασχοληθεί με τις υποχρεώσεις της”, δήλωσε ο Κουρτς σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

iefimerida.gr