Οι επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών στην Ολυμπιάδα του Ρίο

Ρίο.- Η πρώτη χρονικά ελληνική συμμετοχή, αυτή του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, καθώς ο Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου εκτέλεσε άψογα το πρόγραμμά του, με βαθμό δυσκολίας 6,8, αποσπώντας 15.833 πόντους και περνώντας στην πρώτη θέση της βαθμολογίας στο γκρουπ του, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την πρόκρισή του, ως δεύτερος, στον τελικό, ο οποίο είναι προγραμματισμένος για το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου.

Αντίθετα, εκτός τελικού έμεινε στο μονόζυγο ο Βλάσης Μάρας, που μένοντας μακριά από τον καλό του εαυτό συγκέντρωσε 14.200 πόντους.

Καλά νέα είχαμε από την κωπηλασία, όπου στις δώδεκα καλύτερες βάρκες του διπλού σκιφ γυναικών προκρίθηκαν οι Κατερίνα Νικολαϊδου και Σοφία Ασουμανάκη. Οι Ελληνίδες κωπηλάτριες και μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας για ένα μετάλλιο ξεκίνησαν από την 1η διαδρομή της 3ης προκριματικής σειράς και εξασφάλισαν άμεσα την πρόκριση, χωρίς να χρειαστούν επαναληπτικό αγώνα, καταλαμβάνοντας την 3η θέση, πίσω από τη 2η Αυστραλία και την 1η Νέα Ζηλανδία.

Εξάλλου, την απευθείας πρόκριση στη δωδεκάδα της τετρακώπου ελαφρών βαρών πήραν οι Στέφανος Ντούσκος, Σπύρος Γιάνναρος, Γιάννης Πέτρου και Παναγιώτης Μαγδανής, καθώς κατέλαβαν την 3η θέση στην 2η προκριματική σειρά, αφήνοντας τη γερμανική βάρκα 4η. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας που συμμετέχει ελληνικό πλήρωμα στην τετράκωπο ελαφρών βαρών των ανδρών.

Θύμα έκπληξης κινδύνευσε να πέσει από την πλευρά της η εθνική μας ομάδα πόλο, που δυσκολεύτηκε πολύ κόντρα στην (θεωρητικά αδύναμη) Ιαπωνία και επικράτησε τελικά με 8-7 χάρη σε γκολ του Μυλωνάκη στο τελευταίο λεπτό του αγώνα.

Αντίθετα, εκτός ημιτελικών στα 100 μέτρα πεταλούδα έμειναν οι Άννα Ντουντουνάκη και Κρίστελ Βουρνά. Η Ντουντουνάκη κατετάγη 7η στην τέταρτη προκριματική σειρά με 58.27, επίδοση που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ, με το οποίο βελτίωσε το 58.31 που είχε πετύχει η Κρίστελ Βουρνά στις 28/7/12, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Πάντως, η επίδοση αυτή δεν ήταν αρκετή για να πλασαριστεί η Ντουντουνάκη μεταξύ των 16 αθλητριών που πήραν το «εισιτήριο» για τους ημιτελικούς, αφού κατετάγη 18η στον προκριματικό.

Από την πλευρά της, η Βουρνά κατέλαβε την 7η θέση στην 6η προκριματική σειρά του αγωνίσματος με 58.89 και κατετάγη 23η.

Ακόμα, εκτός τελικού των 400 μέτρων ελεύθερο έμεινε ο Δημήτρης Δημητρίου, που κάλυψε την απόσταση σε 3:54.98, με αποτέλεσμα να καταταγεί έκτος στην τρίτη προκριματική σειρά και 41ος στο σύνολο, την ώρα που το «εισιτήριο» για τον τελικό πήραν οι οκτώ ταχύτεροι αθλητές.

Επιπλέον, ο Παναγιώτης Σαμιλίδης δεν κατάφερε να προκριθεί στους ημιτελικούς των 100μ. πρόσθιο. Ο Έλληνας κολυμβητής κατετάγη έβδομος στην έκτη προκριματική σειρά με 1:00.35 και 19ος στο σύνολο, μένοντας εκτός της 16άδας των ημιτελικών.