Κόλαση φωτιάς στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας

Υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλε η πυροσβεστική και οι τοπικές αρχές για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιά που ξέσπασε στην παλιά πόλη της Λευκάδας, πίσω από την ιστορική εκκλησία της Παναγίας των Ξένων.  Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, σε οικία στην περιοχή του Μαρκά, απέναντι ακριβώς από το ιστορικό κτίριο της Βιβλιοθήκης και η εκκλησία και τα γύρω σπίτια εκκενώθηκαν.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο σχεδόν μετά από 4 ώρες. Στις φλόγες τυλίχθηκαν έξι παραδοσιακά ξύλινα σπίτια ενω δεν σώθηκε ο παλιός ιστορικός κινηματογράφος της Λευκάδας Απόλων.

Η πυρκαγιά βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού, που τελικά δεν κινδύνευσε. fwtia1

Στο σημείο επιχειρούσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σχεδόν από όλη τη Δυτική Ελλάδα, ενώ από αέρος συμμετέχει το πυροσβεστικό ελικόπτερο S-64 Έρισκον.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικος της Λευκάδας, «περιοχή και η εκκλησία έχει ήδη εκκενωθεί, με τους κατοίκους να ρίχνονται στις φλόγες προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορούν».

Η περιοχή αναμένεται να μείνει τις επόμενες ώρες αποκλεισμένη, ενώ τις πληγές τους μετρούν οι Λευκαδίτες που είδαν τα σπίτια τους -αντισεισμικά και ιδιάιτερης αρχιτεκτονικής – να γίνονται παρανάλωμα του πυρός.