«Ανησυχεί» αν μπορεί να συνεχίσει ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας

Τόκιο.- Στο μόλις δεύτερο τηλεοπτικό του διάγγελμα όσο βρίσκεται στο Θρόνο της Ιαπωνίας, ο αυτοκράτος Ακιχίτο εξέφρασε την «ανησυχία» του για το αν μπορεί να τα βλέπει πέρα – αποφεύγοντας να μιλήσει ανοικτά για παραίτηση υπέρ του γιου του. «Θα το λάβουμε σοβαρά υπόψη, δεδομένης της ηλικίας του και του βάρους των αυτοκρατορικών καθηκόντων» λέει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Ο 82χρονος Ακιχίτο δεν μίλησε άμεσα στο διάγγελμα τη Δευτέρα για παραίτηση όμως εξέφρασε εκτενώς τον προβληματισμό και την «ανησυχία του για το κατά πόσο πλέον μπορεί να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του».

Ήδη, από τον περασμένο μήνα είχαν μεταδοθεί πληροφορίες ότι ο αυτοκράτορας μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, κίνηση που δεν έχει συμβεί στη χώρα από το 1817.

Δημοσκόπηση του πρακτορείου Kyodo έδειξε ότι το 90% των πολιτών εκτιμούν την προσφορά του αυτοκράτορα στη χώρα, ενώ το 85% δεν θα είχε αντίρρηση να νομιμοποιηθεί η παραίτηση ως επιλογή.

Η πρώτη φορά που ο αυτοκράτορας απευθύνθηκε τηλεοπτικά στους ιάπωνες ήταν το 2011 μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.

Βάσει του μεταπολεμικού Συντάγματος της Ιαπωνίας, το οποίο έχει αφαιρέσει κάθε πολιτικό ρόλο από τον Θρόνο των Χρυσανθέμων, ο αυτοκράτος έχει πολλούς περιορισμούς στο τι μπορεί να δηλώσει δημόσια. Αναφορά σε παραίτηση θα παραβίαζε αυτούς τους περιορισμούς.

«Όταν σκέφτομαι την ηλικία μου, που ξεπερνά τα 80, όπως και την κατάσταση της υγείας μου που σταδιακά εξασθενεί, ανησυχώ εάν είμαι ικανός να εκπληρώσω το ρόλο μου ως σύμβολο με το έσχατο των προσπαθειών μου, όπως έκανα μέχρι τώρα» ανέφερε ο Ακιχίτο.

Αντιδρώντας στο διάγγελμα, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έδειξε πως το Τόκιο δεν θα απορρίψει τους προβληματισμούς του αυτοκράτορα.

«Πιστεύω πως πρέπει να εξετάσουμε εκτενώς τι μπορούμε να κάνουμε για να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες του, δεδομένης της ηλικίας του και του βάρους των αυτοκρατορικών καθηκόντων» είπε ο πρωθυπουργός.

Στο Τόκιο, τα ΜΜΕ έχουν αναφέρει ως πιθανή την ψήφιση νόμου που θα επιτρέπει άπαξ, μόνο για τον Ακιχίτο, την παραίτηση. Οι δύο του γιοι φέρονται να έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα -πρώτος στη σειρά διάδοχής είναι ο μεγαλύτερος, Ναρουχίτο.

φωτογραφία πρώτης σελίδα  (Φωτογραφία:  Reuters )