Τσίπρας: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Μήνυμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις έστειλε από το μαρτυρικό Κομμένο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλω όμως σήμερα, από τον μαρτυρικό τούτο τόπο, να στείλω ένα μήνυμα. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά την ιστορία της. Δεν ξεχνά τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού γερμανικού στρατού και απαιτεί, την έμπρακτη αναγνώρισή τους και από την σημερινή γερμανική κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση 73 ετών.

Αυτό το χρέος είναι απέναντι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Απέναντι στον ίδιο τον γερμανικό λαό. Απέναντι στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού σε όλη την Ευρώπη. Αυτόν τον αγώνα τον πιστεύουμε και θα τον συνεχίσουμε μέχρι τέλους. Και σε όλα τα επίπεδα. Όχι σαν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Όχι με προχειρότητα και βιασύνη, αλλά με σχέδιο, στρατηγική και ισχυρή νομική τεκμηρίωση, έτσι όπως αρμόζει σε μία πρωτοβουλία εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικότητας αλλά και με υπομονή και επιμονή, έτσι όπως απαιτείται για την δικαίωση ενός ιστορικού αιτήματος», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Για την διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, η χώρα μας για πρώτη φορά έχει συγκροτημένη εθνική στρατηγική. Με πρωτοβουλία και συντονισμό της όλης προσπάθειας από τη Βουλή των Ελλήνων, όπου συγκροτήθηκε διακομματική επιτροπή και έχει βγάλει πόρισμα που μας δείχνει τον δρόμο και αυτόν τον δρόμο θα τον σεβαστούμε και θα τον ακολουθήσουμε. Όπως επίσης και τα πορίσματα άλλων κρατικών υπηρεσιών».

«Η Ελληνική Δημοκρατία θα πράξει ότι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το ιστορικό χρέος», πρόσθεσε.