Ο χρόνος στο Αματρίτσε «σταμάτησε» στις 3:36…Πάνω από 60 νεκροί, δεν υπάρχουν Έλληνες

Οι δείκτες στο ρολόι του καμπαναριού του Αματρίτσε σταμάτησαν στις 3:36 τα ξημερώματα, τη στιγμή της δόνησης των 6 βαθμών που ισοπέδωσε το Αματρίτσε και χωριά της κεντρικής Ιταλίας σπέρνοντας θρήνο και θάνατο. Όμως, ο χρόνος κυλά και μετρά αντίστροφα για τις αγωνιώδεις προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων από τα συντρίμμια. Περισσότεροι από 60 είναι οι νεκροί της τραγωδίας, ενώ αγνοείται η τύχη δεκάδων ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν Έλληνες

Η Ελληνική Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας ενημερώνει ότι δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών.

«Η Ελληνική Πρεσβεία της Ρώμης ενημερώνει ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να υπάρχουν ‘Ελληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από το σεισμό. Ενημερώνουμε επίσης τους ‘Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή του Λατίου για την έκκληση των ιταλικών αρχών για δωρεά αίματος όλων των ομάδων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συγκλονιστικές εικόνες

Συγκλονιστικές εικόνες από την καταστροφή που άφησε πίσω του ο σεισμός της 24ης Αυγούστου στην περιοχή μεταξύ Λάτσιο, Μάρκε, Ούμπρια και Αμπρούτσο.

ο βαρύτερο χτύπημα δέχθηκαν οι κοινότητες Αματρίτσε, όπου έχει καταστραφεί όλο το ιστορικό κέντρο και ούτε ένα κτίριο δεν έχει μείνει όρθιο, Ακουμόλι, και Αρκουάτα ντε Τρόντο.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, δημάρχους και την Ansa μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 63 ανθρώπων, ωστόσο οι Αρχές φοβούνται ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ υψηλότερος.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται δεκάδες παιδιά. Ένα κοριτσάκι εννέα μηνών ανασύρθηκε νεκρό από τα ερείπια στην Αρκουάτα και άλλο ένα 18 μηνών δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή αφού μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένο στο Αματρίτσε.

«Το χωριό δεν υπάρχει πια. Κάτω από τα συντρίμμια υπάρχουν δεκάδες ανθρώποι» είναι η δραματική δήλωση από τα χείλη του δημάρχου του Αματρίτσε, Σέρτζο Πιρότσι.

 

26495740_2016_08_24T042333Z_296063941_S1BETXFHLTAA_RTRMADP_3_ITALY_QUAKE.limghandler

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 90 χλμ βόρεια της Ρώμης (στα περίχωρα του Ακουμόλι, το οποίο βρίσκεται έξω από την πόλη Ριέτι) με το εστιακό βάθος μόλις στα 4 χλμ, γι ‘αυτό και η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε τόσο μεγάλη έκταση -από το Ρίμινι έως τη Νάπολη.

H δόνηση προήλθε από τη ρηγματογενή ζώνη των Απεννίνων, η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πολλούς ισχυρούς σεισμούς στο πρόσφατο παρελθόν.

Περισσότερες από 100 δονήσεις ακολούθησαν, τουλάχιστον οι 55 μεγέθους άνω των 3 βαθμών.

Άνθρωποι σε κατάσταση πανικού έτρεχαν μέσα στη νύχτα έξω από τα σπίτια τους, ακόμη και με τις πυζάμες, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο μετά την ισχυρή δόνηση των 6 βαθμών. Όμως, υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν πρόλαβαν για βγουν…

Σε εξέλιξη βρίσκονται αγωνιώδεις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια. Τραυματίες μεταφέρονται με ελικόπτερα στο καθολικό νοσοκομείο Τζεμέλι της Ρώμης, ενώ πολλοί πολίτες έχουν σπεύσει να δώσουν αίμα μετά την έκκληση των αρχών για εθελοντική αιμοδοσία.

Πυροσβέστες, αστυνομία, Πολιτική Προστασία και στρατός βρίσκονται επί ποδός για να σωθούν ζωές.

Ο Πάολο Κρεστσέντζι της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στο Βάλε ντε Βελίνο εκτιμά ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κατά πολύ, όταν οι δρόμοι καθαρίσουν από τα συντρίμμια και μπορέσουν να εισέλθουν οι διασώστες σε ισοπεδωμένα σπίτια. «Θα βρούμε μόνο νεκρούς» αναφέρει…

Οι δείκτες στο ρολόι του καμπαναριού του Αματρίτσε σταμάτησαν στις 3:36 τα ξημερώματα