247 οι νεκροί από τον σεισμό στην κεντρική Ιταλία

Ρώμη.- Το πρόσωπό του δείχνει σιγά σιγά ο εφιάλτης στην κεντρική Ιταλία από τον σεισμό των 6 βαθμών: Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 247 ενώ αρκετοί συνεχίζουν να αγνοούνται. Εκατοντάδες οι εκτοπισμένοι, νύχτα φόβου, μετασεισμών και ασταμάτητου σκαψίματος.

To πρωί της Πέμπτης, ένα 24ωρο μετά το σεισμό, οι ιταλικές αρχές Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσαν πως οι νεκροί έχουν φτάσει τους 247. Αρκετά από τα θύματα είναι παιδιά, όπως ανέφεραν.

Οι επιχειρήσεις για ανεύρευση επιζώντων συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, υπό το φως φακών -ρεύμα δεν υπάρχει σε αρκετές από τις βαρύτερα πληγείσες περιοχές- και ακόμη και με τα χέρια.

Οι μικρές εκλάψεις ελπίδας δεν λείπουν -η ανάσυρση μίας 10χρονης από τα ερείπια στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, υπό τα χειροκροτήματα διασωστών, τη νύχτα δίνει δύναμη στους Ιταλούς- όμως η συνολική εικόνα καλλιεργεί προσδοκίες για ακόμη υψηλότερο απολογισμό: Το 90% όσων ανασύρονται είναι νεκροί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν διασώστες από το Ριέτι.

Σύμβολο της τραγωδίας έχει γίνει ένα από παλιότερα ξενοδοχεία στο Αματρίτσε, το Hotel Roma: Έχει καταρρεύσει σχεδόν ολόκληρο -μόνο η είσοδός του μένει να θυμίζει πού στεκόταν- ενώ στο εσωτερικό βρίσκονταν 70 άτομα.

Από αυτούς, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί μόνο δύο μέχρι στιγμής. Ακόμη πιο απογοητευτική ήταν η ανάσυρση ενός 11χρονου αγοριού νεκρού, το οποίο αρχικά είχε δώσει σημάδια ζωής κάτω από τα ερείπια που τελικά όμως σίγησαν.

Συνολικά, οι τραυματίες φτάνουν μέχρι στιγμής τους 368. Η συγκυρία επιβαρύνει την κατάσταση, επειδή στα ορεινά χωριά της περιοχής που χτυπήθηκε δεν βρίσκονταν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και αρκετοί που επιστρέφουν για το τέλος Αυγούστου στον τόπο καταγωγής τους.

Με κουβέρτες στο δρόμο ή σε σκηνές υπό τον χορό των μετασεισμών

Σε χιλιάδες -τουλάχιστον 2.500, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ- φτάνουν όσοι πέρασαν τη νύχτα προς Πέμπτη έξω στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο, είτε καλυμμένοι με κουβέρτες είτε μέσα σε σκηνές. Οι συνθήκες όμως ήταν το μικρότερό τους πρόβλημα, επειδή τη νύχτα συνεχίζονταν οι μετασεισμοί, με τους ισχυρότερους να σπέρνουν ξανά πανικό.

Ο δυνατότερος ήταν 5,4 βαθμών και ο τελευταίος ισχυρότερος 4,5 βαθμών, μετά τις πέντε τα ξημερώματα της Πέμπτης. Οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου προειδοποιούν πως δεν αποκλείονται και νέοι μετασεισμοί.

Η κινητοποίηση είναι τεράστια, με πυροσβεστική και στρατό να έχουν αναπτυχθεί στις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές ενώ μαζί τους έσκαβαν όλη τη διάρκεια της νύχτας εθελοντές -από αγρότες και οικοδόμους με εκσκαφείς μέχρι ιερείς. Ωστόσο, αρκετοί κάτοικοι ιδιαίτερα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές εκφράζουν παράπονα ότι η βοήθεια άργησε να έρθει.

Newsroom ΔΟΛ