Δεν βιάζεται η Ευρώπη για το ελληνικό χρέος

Αθήνα.- Μία αλληλουχία γεγονότων, σε συνέχεια των δηλώσεων του Αλ. Τσίπρα στην συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ το μεσημέρι της Κυριακής, πυροδοτεί σενάρια σύμφωνα με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει το περιβάλλον για την επόμενη σύγκρουση με τους δανειστές. Και εν όψει αυτού, σύμφωνα με κάποιες πηγές, που επικαλείται το Βήμα, κατασκευάζει τους νέους της «εχθρούς» στο εσωτερικό και το εξωτερικό, καθώς αυτή είναι η συνήθης μέθοδος με την οποία αναζητεί διέξοδο, όπως γράφει η ίδια εφημερίδα.

Πάντως, η βεβαιότητα με την οποία ο κ. Τσίπρας μίλησε στην Θεσσαλονίκη για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος εντός του έτους και για την διαπραγμάτευση με αντικείμενο της γερμανικές αποζημιώσεις, καταρρίφθηκε ήδη από την Δευτέρα μέσω διαρροών και επίσημων δηλώσεων από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης.

Έτσι, στον πάγο για μετά τις γερμανικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2017 βάζουν ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο ΜΝΙ τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Μια ημέρα μετά την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της συνέντευξης τύπου της ΔΕΘ σε ερώτηση για το τι θα έλεγε στην Άγκελα Μέρκελ σχετικά με το θέμα του χρέους ότι «πιστεύω, λοιπόν, ότι δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα- και αυτό θα της πω- να αποτελούν τροχοπέδη για μια εξέλιξη η οποία θα είναι ωφέλιμη για όλη την Ευρώπη», ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι «η κατάσταση για το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να επιλυθεί πριν τις Γερμανικές εκλογές».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πρόθυμη να συζητήσει για μέτρα σχετικά με το χρέος της Ελλάδας αν και υπάρχει ανάγκη αυτό να γίνει.

Βάσει της ίδιας πηγής στο τηλεγράφημα του ΜΝΙ οι ευρωπαϊκές πηγές διαπιστώνουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης για την Ελλάδα καθώς και για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Μεταφέρουν μάλιστα και ένα κλίμα ότι για την επόμενη αξιολόγηση αυτό που ζητούν οι Βρυξέλλες είναι διαπραγματεύσεις σε αυστηρά τεχνικό επίπεδο.

Τέλος οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμμερίζεται τις εκπεφρασμένες ενστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το χρέος.