Φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε από τη Μπρατισλάβα ο Τσίπρας

Μπρατισλάβα.-«Φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της άτυπης συνόδου των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μπρατισλάβα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε οι περισσότεροι από τους 27 έχουν κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μία μεγάλη κρίση και αν δεν αλλάξουμε η κρίση θα γίνει υπαρξιακή. «Οι πολίτες δεν εμπνέονται από το όραμα της ΕΕ, οπότε πρέπει να βρει η ΕΕ ένα νέο όραμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Οι διαφορές μεταξύ των 27 για τα τι πρέπει να γίνει παραμένουν, παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε όμως ότι τουλάχιστον μπαίνει στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα.

Για πρώτη φορά -είπε ο πρωθυπουργός- στα κοινά συμπεράσματα γίνεται αναφορά στην κοινωνική ατζέντα και αναφορά στη παρέμβαση Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος μίλησε για ανεργία, ανισότητες και κοινωνική συνοχή.

«Πρέπει να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας επιπλέον ότι «το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης να γίνει και ανάπτυξης» και να μην περιορίζεται στις πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι δέκα εντολές του Μωυσή και ότι είναι γραμμένοι στην πέτρα, υπογράμμισε.

«Καλοί οι κανόνες, αλλά κάθε κανόνας πρέπει να έχει και εξαιρέσεις» είχε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας  ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις χώρες που επλήγησαν από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος εμμέσως στο προσφυγικό, σημείωσε ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η λογική του «ό,τι δεν είναι στη δική μου αυλή δεν με αφορά».