Ο “Πρόξeνος”, τα Προξενεία και η Ομογένεια

ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο Επικεφαλής της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλης Κόκκινος, μιλώντας στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού στη 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ενημέρωση για το έργο που παρήχθη κατά την τελευταία διετία από την ΓΓΑΕ, αναφέρθηκε πρωταρχικά στο Πρόγραμμα «Πρόξeνος».

Πρόκειται για την ηλεκτρονική διασύνδεση των Ελληνικών ανά τον κόσμο Προξενείων με τους Δήμους στην Ελλάδα και το Ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών, έργο που ενεπνεύσθη -υποθέτουμε- και υλοποίησε η ΓΓΑΕ την τελευταία διετία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πρόγραμμα αυτό, η προετοιμασία του οποίου απαίτησε πολλούς μήνες ενώ χρειάστηκε και «δοκιμαστική περίοδος», η ΓΓΑΕ αποδίδει μεγάλη σημασία καθώς, όπως ανέφερε και στην ομιλία του ο κ. Κόκκινος, η λειτουργία του θα εξυπηρετήσει τους απανταχού Ομογενείς, που πλέον, με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούν να εξυπηρετούνται διαδικτυακά.

Υπολόγισε, μάλιστα, το «κέρδος» από την εφαρμογή αυτή σε πενήντα χιλιάδες εργατοώρες για την Ελληνική Πολιτεία.  Επιπλέον τόνισε ότι «επιτέλους τερματίζονται οι πολλαπλές επισκέψεις των ομογενών μας στα Προξενεία και οι ώρες αναμονής στην ουρά».

Μέχρις εδώ, όλα σχετικώς καλά. Δεν μπορούμε, όμως, να μην ρωτήσουμε κάθε ΑΡΜΟΔΙΟ των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και όλης της Κυβέρνησης, αφού ένα-ένα ΚΛΕΙΝΕΤΕ τα Προξενεία, τι την θέλατε την εφαρμογή του «Πρόξeνος», που θα κόστισε και ένα σωρό χρήματα σε περίοδο οικονομικής κρίσης;

Σε λίγες μέρες βάζει λουκέτο το Προξενείο Μασσαλίας –το μόνο στη Γαλλική Επικράτεια και άρα, οι  Έλληνες της Γαλλίας ΧΑΝΟΥΝ την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το φιλόδοξο Πρόγραμμα…

Θα πει κάποιος πως θα μπορούσαν οι ομογενείς να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο και από το σπίτι τους. Αλλά η σύνδεση θα γίνεται μέσω Προξενείων και όχι απευθείας! Τα Προξενεία θα συνδέονται με το Υπουργείο  Εσωτερικών, όχι τα σπίτια μας!..

Εξάλλου, έχει μελετήσει κάποια υπηρεσία εάν και πόσοι ομογενείς ειδικότερα της πρώτης γενιάς (που κυρίως χρειάζονται και τα πιστοποιητικά κλπ. ελληνικά έγγραφα) ξέρουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τους PC; Ελάχιστοι!

Πολύ φοβόμαστε, επομένως, πως αν συνεχιστεί η τακτική του κλεισίματος των Προξενείων (δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως θα ακολουθήσει το Ελληνικό Προξενείο της Βενετίας) ο «Πρόξeνος» θα απομείνει μία φιλόδοξη και δαπανηρή καινοτομία που θα περάσει στα «άχρηστα» πριν καν καταστεί ευρέως  γνωστή.

Προφανώς δεν θα εννοούσε αυτό ο κ. Κόκκινος όταν αναφέρονταν στην «νέα αντίληψη» του  Ελληνισμού «ως τρόπου και όχι ως τόπου»!

Ούτε και ο κ. Κοτζιάς όταν ανέπτυσσε το νέο δόγμα –λίγο δυσνόητο είναι αλήθεια- πως «χωρίς τη Διασπορά (sic) είμαστε ένα ανάπηρο κράτος, ενώ οι προοπτικές μας είναι ο Ελληνισμός μέσω της Διασποράς (sic) να συνδέει τον πατριωτισμό με την οικουμενικότητα»…

Ευχαρίστως θα δημοσιεύαμε τις απαντήσεις των αρμοδίων φορέων για το όλο θέμα… Αλλά πολύ φοβόμαστε ότι δεν θα υπάρξουν!

Ας συνεννοηθούν, τουλάχιστον, μεταξύ τους τα υπουργεία τι θα κάνουν με τα Προξενεία! Ας αναστείλουν το κλείσιμό τους, όχι τόσο για να σωθεί ο «Πρόξeνος» όσο για να μην υποστούν «ανήκεστο βλάβη» οι σχέσεις ομογένειας-εθνικού κέντρου.

Επί του προκειμένου, ισχύει πάντα η απρόσωπη πρόταση της PanhellenicPost