ΗΠΑ: Ρωσική «βαρβαρότητα» στη Συρία καθώς το Χαλεπί ψυχορραγεί

Ουάσινγκτον.- Σκληρότατη επίθεση στη Ρωσία, την οποία κατηγόρησαν ότι ακολουθεί το δρόμο της «βαρβαρότητας» στη Συρία, εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη στιγμή που η εκεχειρία που συμφωνήθηκε πριν δύο εβδομάδες έχει ουσιαστικά καταρρεύσει.

«Αντί να επιδιώκουν την ειρήνη, η Ρωσία και [το καθεστώς] Άσαντ κάνουν πόλεμο», χτυπώντας νοσοκομεία και διασώστες, δήλωσε κατά την έκτακτη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η πρεσβευτής των ΗΠΑ, Σαμάνθα Πάουερς.

Η επίθεση των ΗΠΑ ήλθε τη στιγμή που συριακά αεροσκάφη συνεχίζουν την αεροπορική επιδρομή στο Χαλέπι, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται παγιδευμένοι στις ανατολικές συνοικίες που ελέγχονται από τους αντικυβερνητικούς αντάρτες.

«Αυτό που υποστηρίζει η Ρωσία δεν είναι αντιτρομοκρατία, αλλά βαρβαρότητα», δήλωσε η κ. Πάουερς ενώπιον του 15μελούς Συμβουλίου, κατηγορώντας τη Μόσχα για υποκρισία και διπροσωπία.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βιτάλι Τσούρκιν δεν επιβεβαίωσε ότι ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται στις αεροπορικές επιδρομές, όμως είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η ειρήνη στη Συρία είναι «κάτι το σχεδόν αδύνατο τώρα».

Επέρριψε την ευθύνη για την κατάρρευση της εκεχειρίας στην ένοπλη αντιπολίτευση, ενώ η Μόσχα έχει στο παρελθόν κατηγορήσει την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει αδιάκριτα αντάρτες που μάχονται στη Συρία, ακόμα κι αν συνεργάζονται με τζιχαντιστές.

Στο πλευρό των ΗΠΑ συντάχθηκαν Γαλλία και Βρετανία, κάνοντας λόγο για εγκλήματα πολέμου στο Χαλέπι.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ κατηγόρησε τη Δαμασκό και τη Μόσχα ότι επιμένουν σε μια στρατιωτική διευθέτηση του εμφυλίου και ότι χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις ως «προπέτασμα καπνού».

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ κατήγγειλε τις «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» στο Χαλέπι και ανέφερε το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το σφυροκόπημα του Χαλεπίου εδώ και τρεις ημέρες είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 115 άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μία μη κυβερνητική οργάνωση που ενημερώνεται από ακτιβιστές. Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον 19 παιδιά.

Έκκληση προς τις μεγάλες δυνάμεις «να κάνουν περισσότερα προκειμένου να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη» στη Συρία απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

«Για πόσο καιρό ακόμη όλοι εκείνοι που ασκούν επιρροή θα επιτρέπουν να συνεχίζεται αυτή η αγριότητα;» ρώτησε ο κ. Μπαν, και κάλεσε τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου να «δράσουν με αποφασιστικό τρόπο».

Πηγή: Skai.gr
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook