Στοχασμοί: Για τη δημιουργικότητα‏

 Συγγραφέας
-Δάσκαλε, έχει η δημιουργικότητα αρχές;
-Βρες εκείνη τη μικρή στιγμή της ιστορίας της ζωής σου, κατά την οποία αυτό που μέσα σου γεννήθηκε σαν όνειρο, αποτέλεσε ένα λεπτό ιστό αράχνης, ο οποίος συνέδεσε το ποιος είσαι, το γιατί είσαι, το που πας και το πόσο δυνατά φαντάζεσαι τον εαυτό σου να φτάνει εκεί που πας.
Στην αρχή γιε μου, ο ιστός αυτός είναι αχνός και αδύναμος. Τότε είναι που θα φανεί ο σκοπός σου. Στις άστοχες κινήσεις σου, στις αποτυχημένες προσπάθειές σου, στα πράγματα που τον πρώτο καιρό δεν πάνε καθόλου καλά, στην πίστη που σε έβαλε στο παιχνίδι, πόσο φονικός έχεις σκοπό να αποδειχτεί αυτός ο ιστός;
Κατά τη διάρκεια, φαντάσου ότι γράφεις ένα βιβλίο. Είσαι ο πρωταγωνιστής και ο συγγραφέας του ταυτόχρονα. Θα ενδιαφερόσουνα εσύ να διαβάσεις αυτήν την ιστορία που εσύ πλέκεις; Πηγαίνει ο ήρωας σου πουθενά ή είναι μια βαρετή ιστορία χωρίς κανένα ενδιαφέρον για το τέλος της; Στον ιστό σου, θα πιάσεις κουνουπάκια ή λιοντάρια;
Θα καθόσουν παρέα με εσένα; Αν θεωρείς τον εαυτό σου παράξενο ή ανεπιθύμητο, σκέψου οι άλλοι πως θα σε δουν! Δίνεις ή μόνο παίρνεις; Συμμετέχεις ή μόνο αποζητάς ακροατήρια; Δίνεις την προσοχή σου ή μόνο την απαιτείς; Είσαι κρίκος της αλυσίδας, ή πιστεύεις ότι είσαι το κέντρο του σύμπαντος; Στο κέντρο του ιστού, δεν ζει η αράχνη, αλλά εκεί είναι όλη η ομορφιά του πλεκτού της.
Και αν το παίζεις μοναχικός λύκος, αν οι Θεοί δεν έχουν σκοντάψει πάνω σου, μοναχικός θα μείνεις. Υπάρχουν πολλοί που έχουν και εκείνοι το δικό σου όνειρο ή που συγκινούνται από αυτό. Μείνε μαζί τους. Έτσι θα μάθετε την τελειοποίηση του ιστού σας. Οι Αφρικανοί λένε ότι όλες οι αράχνες του δάσους αν πλέξουν μαζί, θα παγιδεύσουν ακόμα και το λιοντάρι.
Η δημιουργικότητα, ποτέ δεν μπορεί να σταματήσει. Αλλά μπορεί να εγκαταλειφτεί κάτω από τόνους δικαιολογιών. Μόνο ο διαιτητής μπορεί να σφυρίξει τη λήξη του αγώνα.