Στο ταμείο οι υπερθεματιστές, λήγει η προθεσμία για τη δόση της άδειας

Αθήνα.- Εκπνέει τη Δευτέρα (19:00), η προθεσμία που έχει δοθεί στους υπερθεματιστές να καταβάλουν την πρώτη δόση του ποσού για την απόκτηση μιας από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Ενώ ΣΚΑΙ και Μαρινάκης (εταιρεία Alter Ego) έσπευσαν να πληρώσουν από την Παρασκευή, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις της πλευράς Καλογρίτσα.

Υπενθυμίζεται ότι για τη δεύτερη άδεια υπερθεματιστής έχει αναδειχεθεί το σχήμα Κυριακού, που θα πρέπει μέχρι το απόγευμα να καταβάλει το 1/3 των 75,9 εκατ. ευρώ, ήτοι 25.300.000 ευρώ.

Επίσης το σχήμα συμφερόντων Καλογρίτσα θα πρέπει επίσης μέχρι το απόγευμα να καταβάλει 17.533.333,34 ευρώ (από τα 52,6 εκατ. ευρώ της δικής του προσφοράς) για την τρίτη άδεια.Όπως προβλέπει η παράγραφος 8.4 της προκήρυξης, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής οποιασδήποτε από τις επόμενες δόσεις του τιμήματος «ανακαλείται αυτοδικαίως η χορηγηθείσα άδεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, ο Γιάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας «έχει το ποσό και θα προσκομίσει την επιταγή».

Από το επιχειρηματικό στρατόπεδο του ΑΝΤ1 γίνεται λόγος για «κλειδωμένο ποσό» και η κατάθεση της τραπεζικής επιταγής με τα περίπου 26 εκατ. ευρώ είναι το τυπικό της υπόθεσης.

Ταυτόχρονα αρχίζει έλεγχος πόθεν έσχες και στο μεταξύ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να εξεταστούν οι προδικαστικές προσφυγές των υποψηφίων (η απόφαση εκτιμάται ότι θα εκδοθεί στο πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου) και τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κάνει επί του καταλόγου των υπερθεματιστών.

Ολα αυτά θέλουν τον χρόνο τους και οι κυβερνητικές πηγές προσδιόριζαν ότι οι παράλληλες αυτές ενέργειες θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο στο τέλος Νοεμβρίου.

Από τότε και έπειτα θα εκδοθούν οι τέσσερις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα σφραγίζονται και τυπικά οι ισάριθμες άδειες εθνικής εμβέλειας.

Η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων θα σημάνει την έναρξη για τη χρονική περίοδο των 90 ημερών μέσα στην οποία οι αδειούχοι καναλάρχες πρέπει να λειτουργήσουν τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις τους, να μεταδίδουν πρόγραμμα και βεβαίως να συνάψουν σύμβαση με τον ψηφιακό πάροχο δικτύου, την Digea δηλαδή, η οποία θα αναλάβει τη μετάδοση των ψηφιακών παρόχων περιεχομένου που λειτουργούν νομίμως.

Η εξελικτική αυτή διαδικασία όμως δημιουργεί συνθήκες για να διαμορφωθεί μια γκρίζα χρονική περιοχή μέσα στην οποία θα λειτουργούν ταυτόχρονα αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί και κανάλια που δεν έχουν πλέον νομική κατοχύρωση καθώς αποκλείστηκαν στο προ του διαγωνισμού στάδιο, όπως το Mega και το Εψιλον, ή δεν πέρασαν στην τελική πλειοδοτική φάση, όπως τα Alpha και Star.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα ιδιωτικά κανάλια έτσι όπως τα ξέρουμε σήμερα δεν αποκλείεται να εκπέμπουν έως το τέλος Μαρτίου.

Εξάλλου, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha κατέθεσε μήνυση σε βάρος του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελευθέριου Κρέτσου -ο οποίος δεν είναι βουλευτής και δεν έχει ασυλία- για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση σχετικά με το «πόθεν έσχες» Καλογρίτσα.

Στο δικαστικό πεδίο, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η σύγκληση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 30 Σεπτεμβρίου. Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί καλούνται να αποφανθούν σχετικά με την συνταγματικότητα ή μη του συνταγματικού πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Newsroom ΔΟΛ