Μαύρη τρύπα σχεδόν 600 εκατ. ευρώ στα έσοδα το πρώτο οκτάμηνο

Αθήνα.- Κενό 589 εκατομμυρίων ευρώ καταγράφηκε στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα του υπουργείο Οικονομικών.

Η μεγαλύτερη «μαύρη τρύπα», ύψους 624 εκατομμυρίων ευρώ, διαπιστώθηκε στις εισπράξεις από φόρους στη περιουσία, όπου η χώρα μας έχασε τον στόχο κατά 34,6%. Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την αστοχία στο γεγονός ότι η πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ εισπράττεται τον Σεπτέμβριο, αντί για τον Αύγουστο που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Κενό 18 εκατ. ευρώ υπήρξε και στις εισροές από τον φόρο εισοδήματος.

Υστερήσεις καταγράφηκαν συνολικά σε 12 κατηγορίες εσόδων, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και οι φόροι κατανάλωσης.

Στον αντίποδα, καταλυτική συμβολή στις εισροές στα δημόσια ταμεία έπαιξαν οι αυξημένοι φόροι, με τα έσοδα από τον ΦΠΑ να ξεπερνούν το στόχο κατά 445 εκατ. ευρώ, ενώ ο φόρος στις επιχειρήσεις απέφερε 207 εκατομμύρια ευρώ πάνω από τα προσδοκώμενα.

Συνολικά, τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δείχνουν ότι η Αθήνα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 3,75 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου, έναντι στόχου για πλεόνασμα 980 εκατομμυρίων ευρώ, αποτέλεσμα που οφείλεται όμως εν μέρει την αργή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.