Τσακαλώτος: Η ένταξη στο υπερταμείο μπορεί να οδηγήσει σε ιδιωτικοποιήσεις

Αθήνα.- Την παραδοχή ότι η ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων μπορεί να οδηγήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος στην Βουλή, σπεύδοντας πάντως να δηλώσει ότι όσο είναι ο ίδιος υπουργός αποκρατικοποιήσες δεν θα γίνουν.

«Προσπαθώ για καιρό να συνεννοηθούμε. Άκουσα ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα που άκουσα πριν από τρεις μήνες. Λέτε ότι όλη η περιουσία έχει υποθηκευτεί στους δανειστές», είπε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση για να υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχει εκχώρηση δημόσιας περιουσίας, ούτε υποθήκευση». «Μοναδικός μέτοχος της εταιρείας είναι το δημόσιο και οι μετοχές είναι αμεταβίβαστες», είπε.

Ωστόσο προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, δηλώνοντας ότι το υπερταμείο «ήταν συμβιβασμός αλλά κάθε εμπόδιο για καλό», αφού, όπως εξήγησε, στόχος είναι η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ.

Με αφορμή την τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Αδ.Γεωργιάδη, ο οποίος είπε αναφορικά με την μεταβίβαση ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, ότι τις μεταφέρουν στο υπερταμείο και εκείνο θα αποφασίσει αν θα γίνε ιδιωτικοποίησή τους ή όχι, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι «έχει δίκιο ο κ. Γεωργιάδης». «Δεν αποκλείεται να γίνουν αποκρατικοποιήσεις», σημείωσε, σπεύδοντας πάντως να καθησυχάσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ότι:

«Όσο είμαι εγώ υπουργός δεν θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις. Εμείς όπως έχουμε φτιάξει τον νόμο πρέπει να είναι σύμφωνη γνώμη του υπουργού. Και τη σύμφωνη γνώμη τη δική μου δεν θα την έχουν». Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και τέτοια γνώμη δεν θα πάρει», παραπέμποντας για τα περαιτέρω στη ΝΔ αν έρθει στην κυβέρνηση: «Βάλτε εσείς την υπογραφή σας και πάρτε την ευθύνη», είπε, προκαλώντας ποικίλα σχόλια μεταξύ βουλευτών.

Όσον αφορά την αξιολόγηση είπε ότι «φτάσαμε στο τέλος της πρώτης αξιολόγησης» και «είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος», ενώ ενημέρωσε ότι «μπορεί να έχουμε μια – δυο μικρές εκκρεμότητες στο Euroworking Group».

Επίσης ανέφερε ότι «στα φορολογικά έχουμε πάει καλύτερα» και ότι «είχαμε και αύξηση σε σχέση με τους στόχους για τον ΦΠΑ». Μάλιστα μοίρασε «μετάλια» στους «πρωταθλητές», όπως είπε, στην αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ με πρώτη την Μύκονο, δεύτερη την Ρόδο και τρίτη την Σαντορίνη. «Ποιο υπουργικό επιτελείο τα τελευταία 20 χρόνια αύξησε τους φόρους και κέρδισε έσοδα από τους τουρίστες;», διερωτήθηκε.

 

Newsroom ΔΟΛ