Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την Παιδεία

Αθήνα.- Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, από το βήμα της Βουλής κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την Παιδεία, το πρωί της Τετάρτης.

Κάνοντας μνεία στην απόσυρση Καλογρίτσα, τόνισε: «Τα επιχειρήματά σας τελειώνουν κάποια στιγμή. Τώρα που τελείωσε αυτή η καραμέλα, τι θα πείτε;» Πρόσθεσε, δε, πως σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για την Attica Bank, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πίσω από κανένα δάνειο. «Δεν πρέπει να μιλάτε για σχοινί εσείς» υπογράμμισε.

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του.

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Θέλω να βάλω μερικά πράγματα στη θέση τους, γιατί δυστυχώς το σκοτάδι της προπαγάνδας του παλιού συστήματος και των συστημικών μέσων απειλεί να καλύψει τα πάντα. Στο σκοτάδι όλες οι αγελάδες φαίνονται μαύρες -φαίνονται αλλά δεν είναι. Δεν θα επιτρέψουμε να καλύψουν τη χώρα με σκοτάδι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι όλοι. Ήρθαμε στην κυβέρνηση για να βάλουμε τέλος στις παθογένειες και όλα όσα μας έφεραν εδώ έχουν αυτουργούς. Εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια και για πρώτη φορά υπάρχουν οι προυποθέσεις».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε βολές κατά της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι είναι απέναντι στον αγώνα της κυβέρνησης να σπάσει το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής. «Έχετε βγει στα κεραμίδια και θέλετε να στηρίξετε το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσίας, που είχαν δημιουργήσει οι καναλάρχες, οι τραπεζίτες και τα κόμματά σας. Τολμάτε να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά και μιλάτε για το εθνικό πλεονέκτημα, εσείς που μοιράζατε ασυλία στους εαυτούς σας για να παίρνετε εσείς και οι ημέτεροι θαλασσοδάνεια.

»Προσπαθείτε να απονομιμοποιήσετε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, αφού πρώτα σαμποτάρατε τον διορισμό νέων μελών στο ΕΣΡ, απειλήσατε υπουργούς, προσπαθήσατε να χειραγωγήσετε τη Δικαιοσύνη, απειλείται τώρα και δημόσιους λειτουργούς, ενώ τάζεται ότι θα δώσετε πίσω τα λεφτά στους υπερθεματιστές, αυτά τα χρήματα που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα του διαγωνισμού, υπενθύμισε τη δήλωσή του ότι όποιος δεν καταβάλλει τα χρήματα δεν θα πάρει άδεια, για να σημειώσει ότι αυτό έγινε στην περίπτωση του κ. Καλογρίτσα.

«Έφυγε ο κ. Καλογρίτσας, δεν πήρε καμία άδεια. Ο νόμος ισχύει για όλους. Και τώρα τι έχετε να πείτε, που έφυγε και αυτή η καραμέλα; Ή μήπως ο κ. Μαρινάκης, ο κ. Σαββίδης ή ο κ. Κυριακού είναι ΣΥΡΙΖΑ; Τελειώνουν τα επιχειρήματά σας κάποια στιγμή, και πρέπει να δοθούν απαντήσεις.

»Έχετε θράσος να μιλάτε για σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου; Δεν θα βρείτε τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από κανενα δάνειο. Να ψάξετε στα δικά σας βιβλία για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις: 200 εκατ. χρωστάει η ΝΔ και άλλα τόσα το ΠΑΣΟΚ. Θα βγει το πόρισμα και τότε θα δούμε ποιος θα γελάσει. Οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας, πάντως, θα περάσουν από το ταμείο, ό,τι και αν κάνετε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η α’ αξιολόγηση τελειώνει πολύ σύντομα με την καταβολή της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, από τα οποία μεγάλο ποσό θα πάει στην πραγματική οικονομία.

«Κλείνει ο κύκλος της α’ αξιολόγησης, υπεραποδίδουν τα έσοδα, η χώρα μπήκε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το γ’ τρίμηνο 2016, ενώ το 2017 περιμένουμε ανάπτυξη στο 3%, η ανεργία μειώνεται σταθερά, η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και το χρέος αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και περιμένουμε θετικές ειδήσεις» σκιαγράφησε την κατάσταση ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όλα αυτά έχουν γίνει με σκληρή δουλειά και με έγνοια για τους πιο αδύναμους: προστασία α’ κατοικίας, πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης, ανακατανομή βαρών, στήριξη κοινωνικού κράτους.

«Το ίδιο θα κάνουμε και στην β’ αξιολόγηση, με μια αποφασιστική διαπραγμάτευση, ώστε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των εργαζομένων και την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων» ανέφερε.

Παράλληλα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει προστρέξει από πέρυσι να υποστηρίξει τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών και πρόσθεσε: Μεταρρυθμίσεις για τη ΝΔ σημαίνουν απολύσεις, απορύθμιση της αγοράς εργασίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργό προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχιζε: «Γνωρίζουμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι απέναντί μας στις διαπραγματεύσεις της β’ αξιολόγησης, καθώς υποστηρίζει τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών. Εκεί είναι η διαφορά μας, γιατί εμείς θέλουμε την απομείωση του χρέους χωρίς να προσφέρουμε αντάλλαγμα στους δανειστές την κατεδάφιση της κοινωνίας, σε αντίθεση με την νεοφιλελεύθερη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που δεν έχει κανένα πρόβλημα με την κατεδάφιση αυτή. Κι όχι επειδή του το ζητάνε οι δανειστές, αλλά γιατί αυτός είναι ο πυρήνας των αξιών σας.»

Τα θρησκευτικά

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα Παιδείας, κάνοντας ειδική μνεία στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, που έγινε χωρίς τα γνωστά προβλήματα. Σε μια έμμεση στήριξη στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι για πρώτη φορά τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κενά σε εκπαιδευτικούς, με όλα τα βιβλία στη θέση τους, με εξάωρο πρόγραμμα από την αρχή, ενώ αναφέρθηκε και σε 9.100 προσλήψεις στην ειδική αγωγή.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των θρησκευτικών, ο πρωθυπουργός τήρησε ισορροπίες. Αφενός, τόνισε ότι δεν μπορούν να έχουν πια ομολογιακό χαρακτήρα, ωστόσο υπογράμμισε ότι ούτε γίνεται μάθημα επιλογής, ούτε μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας, ούτε χάνεται η βασική αναφορά στο ορθόδοξο δόγμα, «αφού είναι το κυρίαρχο και καθοριστικό στην διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας».

«Αλλά αφού δεν φοιτούν μόνο χριστιανοί στα σχολεία μας, οι μαθητές πρέπει να κατανοήσουν την θρησκευτικότητα ως κοινωνικό φαινόμενο. Και σε κάθε περίπτωση, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής είναι το αρμόδιο για το ζήτημα» σημείωσε.

Όπως ανέφερε, φέτος στα σχολεία θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά οι αλλαγές που προτείνει το Ινστιτούτο και οι οποίες έχουν προκύψει μετά από διάλογο, ενώ στο τέλος της χρονιάς θα υπάρξει αξιολόγηση ούτως ώστε μετά να προχωρήσει η σύνταξη νέων βιβλίων. Στο διάλογο αυτό λαμβάνει μέρος και η Εκκλησία, σημείωσε.

Αναφερόμενος στην Εκκλησία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «σεβόμαστε την Εκκλησία και αναγνωρίζουμε την συνεισφορά της στη χώρα ιστορικά και τώρα σε ό,τι αφορά το προσφυγικό», υπογράμμισε ωστόσο ότι οι θεσμικοί ρόλοι είναι διακριτοί.

Για το ζήτημα των θρησκευτικών, ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση.

Θέματα Παιδείας

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα Παιδείας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και στους σχεδιασμούς για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι υπέρ της αριστείας, αλλά υπέρ του ελιτισμού κα της υπεράσπισης συμφερόντων.

«Δεν είστε με την ποιότητα, αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα και στο χώρο της εκπαίδευσης» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ΝΔ έχει ιδιαίτερες σχέσεις με ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων. «Είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων» υπογράμμισε.

Φωτογραφία πρώτης σελίδας:  (Intime )