Φρένο Σόιμπλε για το χρέος: Δεν είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα

«Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους» επέμεινε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ώρα που η Αθήνα έκανε νέα αναφορά στο θέμα μετά τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με Ρέγκλινγκ και Χόγιερ.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής της Γερμανίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ακόμη πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) «πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα» και προεξόφλησε πως πράγματι θα συνεχίσει.

Μάλιστα, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως συμφωνεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ότι στην Ευρώπη χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επικρίνει εδώ και πολύ καιρό την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ. Νωρίτερα, στη συζήτηση που διεξήχθη στην Μπούντεσταγκ, ο Ντράγκι απέρριψε τις επικρίσεις για την πορεία που έχει επιλέξει η τράπεζα, χαρακτηρίζοντας τα μηδενικά επιτόκια απαραίτητα, και καλώντας το Βερολίνο να μοιραστεί το βάρος για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας αυξάνοντας τις δαπάνες.

Ακόμη, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, προέβλεψε ότι η ΕΕ θα υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, αλλά πιθανόν δεν θα λέγεται TTIP, ενώ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη Deutsche Bank. Nωρίτερα, το Βερολίνο διέψευσε την εκπόνηση σχεδίου για τη διάσωση της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι από το ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι κατά τη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον επικεφαλής του ΕSM έγινε συζήτηση για το χρέος, ειδικά για την πρόοδο των βραχυπρόθεσμων μέτρων και για τη διαδικασία συζήτησης των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.

Πηγή:Skai.gr