Ανιστόρητη αναφορά Ευρωπαίου Επιτρόπου για Τσάμιδες

Αθήνα.- Την έντονη ενόχληση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν, ο οποίος σε πρόσφατη απάντησή του στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη ανέφερε ότι Ελλάδα και Αλβανία βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για το ζήτημα των τσάμιδων.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει την απάντηση του επιτρόπου «αναληθή και απαράδεκτη», καθότι η Αθήνα δεν θεωρεί ότι υφίσταται τσάμικο ζήτημα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης με τα Τίρανα.

Η ελληνική πλευρά κατηγορεί τον επίτροπο διεύρυνσης ότι με την απάντησή του δεν σέβεται την αρχή της αμεροληψίας ή τα όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λισσαβόνας για το κοινό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι έχει ζητήσει από τον αυστριακό επίτροπο να δώσει «άμεσα πειστικές απαντήσεις» σχετικά με το «απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο» της επιστολής του.

«Ανιστόρητη και αναληθή» χαρακτηρίζει την απάντηση του κ. Χαν η κ. Σπυράκη, αφήνοντας όμως και αιχμές για την αποτελεσματικότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στις τάσεις αλυτρωτισμού στη γείτονα χώρα.

«Κάποιος πρέπει να διδάξει στον κ. Χαν την ιστορία της περιοχής ώστε να μην καταλήγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις, εφόσον δεν το κάνει αποτελεσματικά η πολιτική του κ. Κοτζιά», δήλωσε η ευρωβουλευτής.

Πηγή: Skai.gr