Γιατί δεν έγινε η Διάσκεψη της Ολομελείας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Αθήνα.- Οι δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της υπόθεσης έβλαψαν το κλίμα και έφεραν τη ματαίωση της διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του προέδρου του ΣτΕ, λίγη ώρα αφού έγινε γνωστό ότι διεκόπη η συνεδρίαση, η οποία θα αποφαινόταν επί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, πάνω στον οποίο στηρίχθηκε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του προέδρου του ΣτΕ αναφέρονται τα εξής: «Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Νωρίτερα το πρωί, περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της διάσκεψης, η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση διακόπηκε έπειτα από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του προέδρου του δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣτΕ η επόμενη διάσκεψη θα ανακοινωθεί 24 ώρες πριν.

Ανακοίνωση από τους δικαστές του ΣτΕ

Ή Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Νικόλαος Σακελλαρίου δήλωσε πως ο λόγος της ματαίωσης της σημερινής διάσκεψης της Ολομέλειας για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών «είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά».

Επομένως» αναφέρει η Ένωση του ΣτΕ «όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Παππάς: Πραγματικότητα σε λίγες μέρες το νέο τηλεοπτικό τοπίο

«Μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση ολοκληρώνεται» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» και ότι «το νέο τηλεοπτικό τοπίο σε λίγες ημέρες θα είναι πραγματικότητα».

«Η ΝΔ δυστυχώς, επέλεξε να διασυρθεί και να συρθεί πίσω από καθόλου έννομα συμφέροντα όσων νόμιζαν ότι η αεροπειρατεία των συχνοτήτων θα συνεχίζονταν για πάντα» σημείωσε.

«Είναι επίσης ντροπή, είναι αίσχος» συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας «για όσους ανεπιτυχώς επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν δημόσιους λειτουργούς για να διαφυλάξουν τα ειδικά και ιδιαίτερα συμφέροντά τους».

«Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν πως κάποια δελτία ειδήσεων δεν είναι για την ενημέρωσή τους. Είναι δελτία για την υπεράσπιση των συμφερόντων των συγκεκριμένων ιδιοκτησιών» υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς. «Η λάσπη όμως, επιστρέφει πάρα πολύ γρήγορα, πίσω σε αυτούς που την εκτοξεύουν» κατέληξε.

ΝΔ: Η υπόθεση γίνεται σκοτεινότερη

«Μετά τους ισχυρισμούς του νομικού συμβούλου υποψήφιων διεκδικητών τηλεοπτικής άδειας, καθώς και μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση ‘τηλεοπτικές άδειες’ έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ανέφερε ότι κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνεται πως αυτή η υπόθεση έχει καταρρεύσει και πρόσθεσε: «Όχι μόνο στη συνείδηση των πολιτών, αλλά και στην πράξη. Μόνη λύση, η πρόταση που εξαρχής υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία: Κατάργηση του νόμου Παππά και διεξαγωγή νέου διαγωνισμού από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

Απαντώντας η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «αδιανόητη» τη δήλωση Κουμουτσάκου, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή αμφισβήτηση των έργων της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Ποτάμι: Βαθύτατη ανησυχία για τη λειτουργία των θεσμών

«Η εικόνα που εκπέμπεται από τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιουργεί βαθύτατη ανησυχία για τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Επίσης, προσθέτει πως «όταν διακόπτεται η συνεδρίαση ενός ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, εν μέσω αντεγκλήσεων και καταγγελιών, για προσπάθεια υπαγόρευσης αποφάσεων, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα».