“Δημιουργικός φοροφυγάς” ο Τραμπ, θέλει να “διορθώσει” το σύστημα!

Νέα Υόρκη.- Να μετατρέψει σε πλεονέκτημα προσπαθεί ο Ρεπουμπλικάνος προεδρικός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ το πολύκροτο δημοσίευμα των «New York Times», που τον θέλει να έχει εκμεταλλευτεί ρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος ώστε να έχει τη δυνατότητα να μην καταβάλει φόρο εισοδήματος επί σχεδόν δύο δεκαετίες.

«Γνωρίζω τους σύνθετους φορολογικούς νόμους μας καλύτερα από οποιονδήποτε έχει υπάρξει υποψήφιος για την προεδρία και είμαι ο μοναδικός που μπορεί να τους διορθώσει», δήλωσε μέσω Twitter ο δισεκατομμυριούχος κατασκευαστής.

Σημειώνεται πως στα μηνύματά του στο Twitter ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων δεν αμφισβητεί τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, ούτε υποστηρίζει ότι έχει πληρώσει φόρο εισοδήματος κατά την επίμαχη περίοδο.

I know our complex tax laws better than anyone who has ever run for president and am the only one who can fix them. @nytimes

Συγκεκριμένα, οι NYT έφεραν στο φως τη φορολογική δήλωση του κ. Τραμπ από το 1995, η οποία φανερώνει ότι μετά από σειρά ζημιογόνων επιχειρηματικών κινήσεων ο μεγιστάνας δήλωσε απώλειες ύψους 916 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αν και τα εισοδήματα του κ. Τραμπ για τα χρόνια που ακολούθησαν δεν είναι γνωστά, φοροτεχνικοί που μίλησαν στην εφημερίδα υπολόγισαν ότι τέτοιου ύψους ζημία θα μπορούσε να τον απαλλάξει από καταβολή φόρου εισοδήματος για 18 χρόνια – ακόμα κι αν το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του ξεπερνούσε τα 50 εκατ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τραμπ είναι ο μοναδικός υποψήφιος μεγάλου κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1970 που δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις, ώστε να υπάρχει διαφάνεια γύρω από τις πηγές εισοδήματος που έχει και τις υποχρεώσεις του.

Ο κ. Τραμπ ισχυρίζεται ότι δεν δημοσιοποιεί τις εκκαθαρίσεις διότι ελέγχεται φορολογικά, όμως η ίδια η Εφορία έχει διαμηνύσει ότι αυτό δεν συνιστά εμπόδιο.

Το θέμα τέθηκε και στο πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ ανάμεσα στον κ. Τραμπ και τη Χίλαρι Κλίντον, την Δευτέρα, με την Δημοκρατική υποψήφια να επιτίθεται σκληρά στον αντίπαλό της για το γεγονός ότι δεν έχει αποκαλύψει ποσά πληρώνει σε φόρους.

Ο ίδιος απάντησε ότι το να πληρώνει τα μικρότερα δυνατά ποσά τον καθιστά έξυπνο επιχειρηματία.