130.000 Αμερικανοί έχουν… ήδη ψηφίσει για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου

Μπορεί να απομένουν 35 ημέρες μέχρι τις εκλογές της 8η Νοεμβρίου, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες έχουν… ήδη ψηφίσει την Χίλαρι Κλίντον, τον Ντόναλντ Τραμπ ή κάποιον από τους άλλους υποψήφιους προέδρους.

Αυτό συμβαίνει γιατί στις περισσότερες Πολιτείες επιτρέπεται η ψήφος εκ των προτέρων. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φλόριντα Μάικλ Μαντόναλντ περίπου 130.00 άνθρωποι έχουν ήδη ψηφίσει, σε σύνολο 130 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Οι ψήφοι αυτές θα καταμετρηθούν μαζί με όλες τις υπόλοιπες, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν εκ των προτέρων με δύο τρόπους: είτε με επιστολική ψήφο, είτε αυτοπροσώπως σε εκλογικά τμήματα που ανοίγουν πρόωρα σε 37 Πολιτείες.

Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει τρία εκλογικά τμήματα στην Αϊόβα, ενώ στο Οχάιο η διαδικασία θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Η επιστολική ψήφος επιτρέπεται σε όλες τις Πολιτείες, αλλά σε 20 από αυτές οι πολίτες πρέπει να μπορούν να δικαιολογήσουν την απουσία τους από την περιοχή ανήμερα των εκλογών. Επίσης, τρεις Πολιτείες (Ουάσινγκτον, Όρεγκον και Κολοράντο) αποστέλλουν ψηφοδέλτια σε όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότεροι Αμερικανοί προτιμούν να ψηφίσουν εκ των προτέρων.

Το 1996 το είχε κάνει μόνο το 10,5% των ψηφοφόρων, ενώ στις εκλογές του 2012 σχεδόν το ένα τρίτο των ψήφων είχαν σταλεί πριν από την ημέρα των εκλογών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ: …Και εμείς στην Ελλάδα, ακόμη δεν μπορούμε (δεν θέλουμε) να δώσουμε επιστολική ψήφο στους Απόδημους Έλληνες Ψηφοφόρους! Δεν μπορούμε, λέμε (για τα προσχήματα) να εξασφαλίσουμε το μυστικό της ψηφοφορίας! Πότε, επιτέλους, θα σοβαρευτούμε;