Η ΝΔ “εγκαλεί τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά για το “Τσάμικο”

Αθήνα.- Η Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη και ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών Γιάννης Κεφαλογιάννης ζητούν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να «εξηγήσει τους λόγους που ώθησαν την ελληνική πλευρά, να δεχθεί την καταγραφή και συζήτηση “θεμάτων” όπως το “τσάμικο”, ζήτημα ανύπαρκτο για την Ελλάδα».

Παράλληλα επισημαίνουν ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με το υποτιθέμενο “τσάμικο ζήτημα”, εκθέτουν την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για τους άστοχους χειρισμούς της στις ελληνοαλβανικές σχέσεις».

Οι βουλευτές της ΝΔ τονίζουν ότι «οφείλει επίσης να εξηγήσει γιατί αποδέχθηκε μια διαδικασία υποβολής, απαράδεκτων, εγγράφων, υπό την μορφή  non paper  στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα οποία κατέστησε υπαρκτό σε διμερές και  διεθνοποίησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα επιπλέον κεφάλαιο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, το οποίο για την ελληνική πλευρά ουδέποτε υπήρξε».

Και προσθέτουν: «Την ίδια στιγμή, η εκδήλωση τάσεων αναθεωρητισμού των Διεθνών Συνθηκών Ειρήνης, όπως αυτή της Λωζάνης, εκ μέρους της Τουρκίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεδομένα που πρέπει να αναλυθούν και αξιολογηθούν όχι μέσω “διαρροών”, “κύκλων” ή δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στο πλαίσιο ενός επισήμου, οργανωμένου και θεσμικού διάλογου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων»
Η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Κεφαλογιάννης επισημαίνουν: Ζητάμε από τον κ. Κοτζιά να συγκαλέσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να εκτιμηθούν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο οι νέες τουρκικές προκλήσεις.
Ζητήσαμε τέλος, με γραπτό μας αίτημα, την σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να  παρασχεθούν από τον κ. Κοτζιά  όλες οι αναγκαίες διευκρινήσεις  και να συζητηθούν διεξοδικά οι τελευταίες  ανησυχητικές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα».

Η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσαν κοινοβουλευτικές ερωτήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών περί δήθεν «τσάμικου ζητήματος», καθώς και για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου αναφορικά με την Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης.

Ολόκληρη η επερώτηση:

«Προς:  Tον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά

Θέμα: σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών περί «τσάμικου ζητήματος»

Κύριε Υπουργέ

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Report TV o Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Μπουσάτι απεκάλυψε πως η Ελλάδα και η Αλβανία συμφώνησαν και υπέβαλαν ξεχωριστά ανεπίσημα έγγραφα με τις εκκρεμείς ελληνοαλβανικές διαφορές τόσο στον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε. κ. Γ. Χάν αλλά και στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική κ.  Φ. Μονγκερίνι.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μπουσάτι υποστήριξε ότι και στα δυο έγγραφα υπάρχει, μεταξύ άλλων, αναφορά στο «θέμα» των Τσάμηδων, ως ελληνοαλβανική διαφορά,  γεγονός που, εφόσον αληθεύει δημιουργεί μείζον ζήτημα στις σχέσεις των δύο χωρών. Πρώτον, γιατί εκθέτει την ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών η οποία μόλις πρόσφατα διέψευσε ότι το «τσάμικο ζήτημα» αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Δεύτερον, γιατί καθιστά υπαρκτό σε διμερές και μάλιστα διεθνοποιεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα επιπλέον κεφάλαιο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις το οποίο για την ελληνική πλευρά ουδέποτε υπήρξε.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Επιβεβαιώνει την υποβολή ανεπίσημου εγγράφου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  σχετικά με τις ελληνοαλβανικές διαφορές; Αν ναι, ποιες οι θέσεις της ελληνικής πλευράς  στο σχετικό έγγραφο αναφορικά με τις αλβανικές αξιώσεις περί «τσάμικου ζητήματος»; Παρακαλείται ο κ. Υπουργός  για την κατάθεση του σχετικού εγγράφου εκ μέρους του ελληνικού Υπ.Εξ.

2) Επιβεβαιώνει την υποβολή ανεπίσημου εγγράφου εκ μέρους της Αλβανίας, το οποίο αναφέρεται σε ανοικτά, κατά την αλβανική πλευρά, ζητήματα με την Ελλάδα; Παρακαλείται ο κ. Υπουργός για την κατάθεση και αυτού του σχετικού εγγράφου εκ μέρους του αλβανικού Υπ.Εξ.

3) Ποιοι ακριβώς λόγοι ώθησαν την ελληνική πλευρά, μέσω της καταστρώσεως ενός οδικού χάρτη, ο οποίος εξηγγέλθη κατά την πρόσφατη επίσκεψη σας στην Αλβανία, να δεχθεί την καταγραφή και συζήτηση «θεμάτων» όπως το τσάμικο, ζήτημα ανύπαρκτο για την Ελλάδα;

4) Ποιοι επίσης λόγοι ώθησαν την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί διαδικασία υποβολής παρόμοιων, απαράδεκτων, εγγράφων, υπο την μορφή  non paper  σε τρίτους και δη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

5) Αποτελεί αντικείμενο συζήτησης το «τσάμικο ζήτημα» στον υπο σύσταση  μηχανισμό επίλυσης διμερών διαφορών; Αν όχι, προτίθεται  η ελληνική πλευρά να προχωρήσει στη σύσταση του εν λόγω μηχανισμού, στο βαθμό που η αλβανική πλευρά εμμένει στο «θέμα» των Τσάμηδων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ντόρα Μπακογιάννη, Ά Αθηνών

Γιάννης Κεφαλογιάννης, Ρεθύμνης»