Η συνάντηση στο Μαξίμου-Η συμφωνία και το νέο πρόγραμμα για τα θρησκευτικά-ΒΙΝΤΕΟ

Αθήνα.- Περίπου δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συνοδευόταν από τους Μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιο, Φθιώτιδος Νικόλαο, Μεσογαίας Νικόλαο και τον νομικό σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου Θεόδωρο Παπαγεωργίου.  Μετά το τέλος της συνάντησης, τον Αρχιεπίσκοπο και τη συνοδεία του ξεπροβόδισε ο κ.Καμμένος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις, ενώ σημείωσε ότι τα βιβλία των θρησκευτικών δεν αλλάζουν για φέτος.

«Ήρθαμε, μιλήσαμε και οι παρεξηγήσεις λύθηκαν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα χρησιμοποιηθούν τα παλιά βιβλία και θα γίνει προσπάθεια διορθώσεων σε συνεργασία Εκκλησίας – Πολιτείας». «Ο διάλογος για τα θρησκευτικά θα συνεχιστεί ανάμεσα σε Κράτος και Εκκλησία», τόνισε ο κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος κατέστησε σαφές πως δεν έγινε συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον ρόλο Εκκλησίας – Πολιτείας.

«Είμαι πολύ ευτυχής γιατί έγινε ένας πολύ γόνιμος διάλογος, εξετάστηκαν όλα τα θέματα, διευκρινίστηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

«Η Εκκλησία και η Πολιτεία προχωρούν ενωμένες, μέσα στο πνεύμα του διαλόγου και στο πνεύμα της Ορθοδοξίας» σημείωσε ο κ. Καμμένος. Ερωτηθείς για τα βιβλία στο μάθημα των θρησκευτικών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι: «Τα βιβλία είναι τα ίδια, δεν έχει αλλάξει κανένα βιβλίο, του χρόνου θα δούμε».

Για πολύ καλό κλίμα στη συνάντηση έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης. «Οι παρεξηγήσεις έχουν αρθεί, ο διάλογος πάντα συνεχίζεται» τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

Ωστόσο ο κ. Φίλης επέμεινε ότι τα νέα προγράμματα θα εφαρμοστούν, καθώς όπως είπε είναι ευθύνη της Πολιτείας.  «Για το θέμα των θρησκευτικών η συζήτηση αφορούσε στην εφαρμογή των νέων προγραμμάτων. Τα νέα προγράμματα θα εφαρμοστούν, είναι απόφαση, ευθύνη και αρμοδιότητα της Πολιτείας το θέμα της εκπαίδευσης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχουν νέα βιβλία, συνυπάρχουν αυτά τα ζητήματα» συνέχισε ο κ. Φίλης και κατέληξε: «Δεν έχουμε αντίληψη δογματική. Θέλουμε το διάλογο θα ξανακούσουμε τις απόψεις που θα διατυπωθούν από παράγοντες εκκλησιαστικούς και θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του μαθήματος στο τέλος της χρονιάς».

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού για την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

«Κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και Παιδείας, Νίκος Φίλης, καθώς και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.