Ένα «εξελάκι» για τον Απόδημο Ελληνισμό – Τι εννοεί ο ποιητής;

Η εξαγγελία έγινε, ως συνήθως, μεταξύ τυρού και αχλαδιού, ανάμεσα σε μία σειρά άλλων και δημοσιεύτηκε με τις γνωστές κούφιες τυμπανοκρουσίες: σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Το Βήμα’, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αποτυπώσει την ‘ανθρωπογεωγραφία’ του Ελληνισμού της Διασποράς. Η ίδια η λέξη ‘ανθρωπογεωγραφία’ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ‘ΠΑΣΟΚικής γλώσσας’ αυτής την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παίζει πλέον στα δάκτυλα. Όσο για την εξαγγελία καθαυτή, δεν είναι λιγότερο θολή: «Θα καταγράψουμε σε μια πλατφόρμα όλα τα ονόματα και τα e-mail των Ελλήνων της Διασποράς, το επιστημονικό δυναμικό και τους επιχειρηματίες. Η Ελλάδα πρέπει να έχει εικόνα και στοιχεία όλου του Ελληνισμού της Διασποράς. Στόχος είναι να υπάρξει επαφή με την πατρίδα και να ενεργοποιήσουμε αυτό το δυναμικό τόσο για ζητήματα αναπτυξιακά της Ελλάδας όσο και για τα εθνικά ζητήματα».

Τι εννοεί ο ποιητής; Ποιος ξέρει! Τι μπορεί να είναι αυτή η πλατφόρμα; Να είναι ένα είδος ‘facebook της ομογένειας’, όπου οι απόδημοι Έλληνες θα συναντιούνται, θα ανταλλάσσουν απόψεις κι ευχές επί τη ονομαστική των εορτή, θα τσακώνονται για τα πολιτικά, όπως κάνουν παραδοσιακά στα καφενεία (και τώρα στα εικονικά καφενεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης) και όπου οι μανάδες θα προσπαθούν να βρουν μια καλή νύφη για τον γιο τους; Μα, αυτό το κάνουν ήδη στο κανονικό Facebook.

Εξάλλου, κάτι τέτοιο απαιτεί σχεδιασμό, δουλειά και διεξοδική σκέψη, κάτι που δεν διαφαίνεται πίσω από την φράση του Υπουργού. Το πιθανότερο είναι -όπως φαίνεται από την αποστροφή ‘όλα τα ονόματα και τα e-mail’- είναι ότι κάποιος γενικός γραμματέας θα αναθέσει σε μία κακόμοιρη υφισταμένη του το βαρύ έργο του να συντάξει έναν κατάλογο σε ένα έγγραφο excel στον υπολογιστή της. Είναι σαν να τον ακούμε: «Πού ‘σαι, Μαράκι, δεν μαζεύεις όλα αυτά τα ονόματα σε ένα εξελάκι, να τα ‘χουμε πρόχειρα, αχρείαστα να ‘ναι;»

Πού θα βρεθούν όλα αυτά τα ονόματα, πώς θα επαληθευτούν, πώς θα αξιοποιηθούν, ποια επαγγελματική ιδιότητα θα αποτελεί ‘διαβατήριο’ για την καταγραφή του κατόχου της σ’ αυτό το ψηφιακό ‘Libro d’ Oro’ που η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα την βοηθήσει να λύσει τα ‘αναπτυξιακά ζητήματά της’ (ωχ), όσο και τα ‘εθνικά ζητήματα’ (ωχ…, ωχ), κανείς δεν ξέρει. Όλα βρίσκονται στην φαντασία του υπουργού και εκφράζονται με την συνήθη αρλουμπολογία που συνοδεύει τις εξαγγελίες της μητέρας πατρίδας προς τους απόδημους.

Ένα είναι βέβαιο: αν χτυπήσει το τηλέφωνό σας ή έρθει ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από άγνωστη προέλευση, μην απαντήσετε. Θα είναι μάλλον το ελληνικό Κράτος και θα θέλει να σας μπλέξει.