Τα 10 πιο δημοφιλή κοκτέιλ στον πλανήτη αυτήν τη στιγμή

Eiναι σαφές ότι ζούμε στην εποχή των κοκτέιλ. Αυτή τη στιγμή εκεί έξω, οι αλχημιστές της μπάρας (για τους φίλους, mixologists) δομούν, αποδομούν, καπνίζουν, σφαιροποιούν, ζελοποιούν και – τελικά – αναμειγνύουν υλικά προκειμένου αυτό που θα σου σερβίρουν τελικά στο ποτήρι σου να έχει εκτός από γεύση και μια δόση μαγείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα στην Αθήνα υπάρχουν ακόμα και κινηματογράφοι που διαθέτουν cocktail menu, ενώ στα καλά κοκτεϊλάδικα, ο κατάλογος με τις επιλογές έχει περισσότερες σελίδες από το πρώτο μνημόνιο (και καλύτερη γεύση, σίγουρα).

Παρόλα αυτά, δεν είναι όλα τα κοκτέιλ το ίδιο δημοφιλή, ούτε το ίδιο διαχρονικά. Προκειμένου να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, προσωρινά έστω, το Drinks International απευθύνθηκε σε διάσημα μπαρ σε όλον τον κόσμο και ζήτησε να μάθει τι ζητούν οι πελάτες τους. Τα μπαρ ανταποκρίθηκαν και πλέον ξέρουμε ακριβώς τι πίνει ο κόσμος σήμερα. Όπως θα δεις, νορμάλ πράγματα πίνει, όχι υπερψαγμένα. Παρόλα αυτά, κάποιες εμφανίσεις στην πρώτη δεκάδα έχουν ενδιαφέρον.

10. Mojito

Καμία έκπληξη εδώ. Το Μοχίτο είναι τόσο δημοφιλές (και) στη χώρα μας, που το γράφουμε στα ελληνικά χωρίς τύψεις.

9. Moscow Mule

Ωραίο, αν δεν το ξέρεις είναι ευκαιρία να το δοκιμάσεις. Το Moscow Mule (μοσχοβίτικο μουλάρι) είναι ένα κλασικό κοκτέιλ που δημιουργήθηκε το 1941 στο μπαρ του Νεοϋρκέζικου ξενοδοχείου Clatham. Υπήρξε δημοφιλές για αρκετές δεκαετίες, ξεχάστηκε εντελώς στα ’80s και κάνει μια δεύτερη καριέρα από τις αρχές των ’00s. Έχει βάση τη βότκα, περιέχει χυμό λάιμ και τζιτζιμπίρα και σερβίρεται σε χάλκινο σκεύος.

8. Sazerac

Πιθανότατα κέρδισε τη θέση του στη δεκάδα γιατί είναι πάρα πολύ δημοφιλές στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την κοινή αντίληψη, αυτό είναι το πιο παλιό αμερικανικό κοκτέιλ. Δημιουργήθηκε στη νέα Ορλεάνη, έχει βάση το ουίσκι ή το ρούμι και στη βασική του εκδοχή συμπληρώνεται με αψέντι, μπίτερς και ζάχαρη. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται πάντα δύο ποτήρια. Στο πρώτο μπαίνει μόνο του το αψέντι, στο δεύτερο αναμειγνύονται όλα τα υπόλοιπα.

7. Margarita

Γνωστή, τεκιλάτη, αγαπημένη, στην υγειά σου.

6. Whiskey Sour

Ουίσκι (ή μπέρμπον), χυμός λεμόνι, ζάχαρη και ένα (προαιρετικό) ασπράδι αβγού. Σερβίρεται χτυπημένο στο σέικερ με γαρνιτούρα μια φέτα πορτοκάλι κι ένα μαρασκίνο. Ωραίο τόσο στη γεύση όσο και στην εμφάνιση. Δροσίζει τον κόσμο από το 1870.

5. Dry Martini

Γνωστό, κλασικό και elegant, έχει χαρακτηριστεί ως “η μοναδική αμερικανική εφεύρεση που είναι τόσο τέλεια όσο ένα σονέτο”.

4. Daquiri

Δροσερό, ελαφρύ και μια πολύχρωμη απόδειξη ότι οι γυναίκες είναι πλέον σοβαροί παίκτες στην αγορά (και την κατανάλωση) των κοκτέιλ.

3. Manhattan

Ο μύθος λέει ότι παρασκευάστηκε για πρώτη φορά για τα μάτια της μαμάς του Ουίνστον Τσώρτσιλ. Η βίβλος της μιξολογίας, το κλασικό ‘The Fine Art of Mixing Drinks’, κατατάσσει το Manhattan στα έξι βασικά ποτά ενός οποιουδήποτε μπαρ. Εννοείται ότι υπάρχουν κοκτέιλ με την ονομασία και των υπόλοιπων διαμερισμάτων της Νέας Υόρκης, αλλά δεν φτούρησαν στο βάθος του χρόνου.

2. Negroni

Ήταν αναμενόμενο ότι στη δεκάδα θα βρισκόταν κι ένα κοκτεϊλάκι με βάση το τζιν. Το Negroni, που γεννήθηκε το 1919 στο Caffè Casoni της Φλωρεντίας κάνει στις μέρες μας δεύτερη καριέρα. Τόσο international, που ακόμα και στη δική μας χώρα τα τελευταία χρόνια γιορτάζουμε τη Negroni week.

1. Old Fashioned

Ο μπαμπάς, ο νονός και το αφεντικό όλων των ‘αρρενωπών’ κοκτέιλ. Αυτό που έπινε ο Don Draper στο ‘Mad Men’, αυτό που σπάει λίγο τα νεύρα του μπαρτέντερ (παίρνει περισσότερη ώρα να ετοιμαστεί απ’ όλα τα υπόλοιπα της λίστας). Αυτό που ίσως πρέπει να παραγγείλεις απόψε. Αυτό: