Στη Βουλή συζήτηση για διαφθορά και διαπλοκή

«Πολιτικός τυφώνας» αναμένεται να επικρατήσει από τις μεσημβρινές ώρες στην πλατεία Συντάγματος, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή στη Βουλή, καθώς πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να έρθουν σε μετωπική σύγκρουση.

Η συζήτηση -που θα ξεκινήσει στις 14.30μμ και πραγματοποιείται μετά από αίτημα που είχε καταθέσει ο πρωθυπουργός-, διεξάγεται σε κλίμα έντασης που έχει διαμορφωθεί όλες τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, με επίκεντρο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τη Δικαιοσύνη.

Για το πνεύμα της σημερινής (Δευτέρα) τοποθέτησής του, ο Αλέξης Τσίπραςείχε προϊδεάσει ήδη με την ομιλία του στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, όταν και κατέθεσε το αίτημα για συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, τονίζοντας: «Μην νομίζετε ότι θα αποδράσετε. Θα έρθετε να μιλήσετε εδώ με ονοματεπώνυμα και με διευθύνσεις, μπροστά στον ελληνικό λαό, ενώπιος ενωπίω. Μπροστά στον ελληνικό λαό».

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η διαπλοκή και η διαφθορά είναι θέματα στα οποία η κοινωνική γνώμη είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και αποτελούν προνομιακό πεδίο ώστε η κυβέρνηση να καταδείξει τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ασκήσει εφ’ όλης της ύλης σκληρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, με αιχμή βέβαια το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και τη στάση του κόμματός του απέναντι στη Δικαιοσύνη.

 Αναμένεται ουσιαστικά να θέσει ερωτήματα σχετικά με το τι συνέβαινε επί δεκαετίες και να καλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει τι έκανε εκείνος, το κόμμα του, και οι κυβερνήσεις που προηγήθηκαν: Γιατί δεν έγινε διαγωνισμός, γιατί επί 27 χρόνια δεν ρυθμίστηκε το τηλεοπτικό τοπίο. Απέναντι στη ΝΔ και τον πρόεδρο της κεντρική είναι η κατηγορία περί υπεράσπισης συμφερόντων καναλαρχών που δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια. Για τις τηλεοπτικές άδειες το μήνυμα της κυβέρνησης προς την ΝΔ, και όχι μόνο, είναι: «ας καταλάβουν ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε». Κυβερνητικές πηγές έχουν κατηγορήσει τον πρόεδρο της ΝΔ για «απαράδεκτη τακτική να στοχοποιεί δικαστικούς» και «θεσμικά επικίνδυνο παιχνίδι» που όμως, όπως υπογραμμίζουν, «δεν πρόκειται να αποτρέψει την πλήρη εφαρμογή της νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο».

«Στήνετε νέα διαπλοκή»

Απαντώντας από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να αντιτάξει ότι η κυβέρνηση, αντί να πατάξει τη διαπλοκή ρίχνει νερό στο μύλο της νέας διαπλοκής για να στήσει τη δικής της νέα διαπλοκή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στις παρενέργειες που έχει η διαπλοκή στον δικαστικό έλεγχο και στη Δικαιοσύνη, ενώ θα δώσει τον ορισμό της διαπλοκής περιγράφοντας ακριβώς ό,τι έγινε με τις τηλεοπτικές άδειες.

«Διαπλοκή είναι όταν έχεις εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε διοικητικές πράξεις ή αποφάσεις οι όποιες δημιουργούν όφελος σε μεσάζοντες οι οποίοι το ανταποδίδουν στους πολιτικούς μέσω εύνοιας στα ΜΜΕ» αναμένεται να πει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα παραδεχθεί εκ νέου ότι υπήρχαν ζητήματα διαπλοκής και κατά το παρελθόν, ενώ θα δεσμευθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που αποκαθιστούν τη συνταγματική τάξη και την εφαρμογή κανόνων πολυφωνίας. «Ο απαράδεκτος νόμος Παπά, που στοχεύει στον έλεγχο της ενημέρωσης, θα καταργηθεί άμεσα», θα επαναλάβει, και θα ανακοινώσει την επιστροφή των αρμοδιοτήτων για την αδειοδότηση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

«Η ΝΔ ως κυβέρνηση θα επιτρέψει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό ώστε να υπάρχουν πολλά κανάλια τα οποία να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, να μην χάνονται θέσεις εργασίας και να μπορεί το κράτος με αυτό τον τρόπο να εισπράττει περισσότερα και όχι λιγότερα έσοδα» θα είναι η θέση του.