Επιστολή διαμαρτυρίας της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού για το Προξενείο Μασσαλίας

Pourquoi ferment-ils notre Consulat Général à Marseille ?
Lettre de protestation de l’union de correspondants des médias grecs de l’étranger

Αξιότιμες κυρίες / κύριοι,

Σας αποστέλλουμε, ενημερωτικά, επιστολή της ΕΑΕΤΕ, με την οποία εκφράζουμε την έκπληξη και τον προβληματισμό όλων των μελών της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού για την οριστική απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να κλείσει το Γενικό Προξενείο μας, στη Μασσαλία. Οι προφάσεις του υπουργείου για το κλείσιμο ενός ιστορικού και απόλυτα αναγκαίου, για τους ομογενείς της Νότιας Γαλλίας, προξενείου δεν ευσταθούν. Ελπίζουμε στη δυναμική παρέμβαση των βουλευτών, των ευρωβουλευτών και των θεσμικών στους οποίους απεστάλη.

Εκφράζουμε τη λύπη και την αγανάκτησή μας.
Εκ μέρους του ΔΣ

Ρούλα Σκουρογιάννη
Γεν. Γραμματέας Δ.Σ.
Ένωση Ανταποκριτών
Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού
Βησσαρίωνος 4, Αθήνα, 106 72
Τηλ./fax: 210 3613 886
www.eaete.gr
skourogianni@yahoo.gr & eaete@eaete.gr
mob: 6977282331

Γιατί κλείνουν το Γενικό Προξενείο μας στη Μασσαλία; Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΑΕΤΕ

Αιφνιδιαστικά μέσα στο καλοκαίρι, η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε, επικαλούμενη λόγους οικονομίας, να κλείσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μασσαλία, στις 7 Νοεμβρίου 2016, με τελευταία ημερομηνία που θα παρέμενε ανοικτό για το κοινό την 30η Σεπτεμβρίου 2016.

Μία απόφαση που μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει, μαζί με εύλογα ερωτηματικά, αφού το ελληνικό Προξενείο στη Μασσαλία, εκτός από την ιστορική -δύο αιώνων- και συναισθηματική του αξία, είναι το μοναδικό έμμισθο Ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Γαλλία. Εκπροσωπεί την Ελλάδα και τα συμφέροντά της στη Γαλλία, με τρόπο άψογο και εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο, τον Ελληνισμό στη νότια Γαλλία, έναν αριθμό περίπου 30.000 ομογενών.
Αντιδρώντας από την πρώτη στιγμή σε αυτή την αδικία, η Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού δημοσίευσε την είδηση αλλά και τις αντιδράσεις των ομογενών μας στη Γαλλία, μέσω της ενημερωτικής της ιστοσελίδας και απέστειλε προς τους υπεύθυνους, αλλά και σε ένα σημαντικό αριθμό βουλευτών, προς τους ευρωβουλευτές μας και προς τον επικεφαλής στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών επιστολή διαμαρτυρίας για την αδικαιολόγητη αυτή ενέργεια, για μία πράξη που μόνο ζημίες μπορεί να προκαλέσει στους ομογενείς μας.
Ακολουθεί το αναλυτικό κείμενο της επιστολής διαμαρτυρίας της ΕΑΕΤΕ:

Θέμα: «Διαμαρτυρία για το κλείσιμο του Γενικού Προξενείου μας, στη Μασσαλία»

Αξιότιμες κυρίες / κύριοι,
Με έκπληξη, που συνοδεύτηκε και από προβληματισμό, πληροφορηθήκαμε την οριστική απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να κλείσει το Γενικό Προξενείο μας, στη Μασσαλία.
Έκπληξη που επελέγη η περίοδος των «διακοπών του Αυγούστου», όταν όλοι οι ομογενείς μας βρίσκονταν σε διακοπές και οι περισσότεροι στην Ελλάδα.
Προβληματισμός που επελέγη το συγκεκριμένο Γενικό Προξενείο που έχει ιστορία πολλών δεκαετιών και εξυπηρετεί τους ομογενείς μας στη Ν. Γαλλία και την Κορσική. Έχει συμβάλει, με τις πολιτιστικές του δραστηριότητες, στην προβολή της χώρα μας στη Γαλλία και όχι μόνο. Πώς είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται τόσοι ομογενείς και να διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις τους από το Παρίσι; Οι αποστάσεις είναι τεράστιες και δε γίνεται αυθημερόν η μετάβαση και η επιστροφή.
Και για έναν άλλο σημαντικό λόγο το προξενείο μας είναι επιβεβλημένο να παραμείνει ανοιχτό: Η Μασσαλία είναι ένα από μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, στο οποίο προσεγγίζουν και τα ελληνικά πλοία. Το προξενείο είναι διπλά απαραίτητο να υπάρχει και να εξυπηρετεί.
Δικαιολογημένα, η ελληνική παροικία έχει αντιδράσει και έχουν κινητοποιηθεί οι σύλλογοι και η ελληνική κοινότητα της Μασσαλίας. Είναι ένας ελληνισμός με πλούσια ιστορία, που τιμά την Ελλάδα στο εξωτερικό και προβάλλει την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα, στη Γαλλία.
Οι Έλληνες της Μασσαλίας είναι πανεπιστημιακοί, επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δε ζήτησαν από την Ελλάδα ποτέ τίποτα. Αντιθέτως, προσφέρουν και το μόνο που ζητούν τώρα -και δικαίως- είναι να παραμείνει ανοικτό το ελληνικό προξενείο. Είναι και συναισθηματικοί οι λόγοι που επιβάλλουν την ύπαρξη και λειτουργία του ελληνικού προξενείου.
Το υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε στην ανακοίνωσή του ότι κλείνει το προξενείο μας για λόγους οικονομικούς. Μάλλον, το επιχείρημα αυτό δεν ευσταθεί. Αν, πραγματικά, λόγοι οικονομικοί επέβαλλαν το κλείσιμο κάποιου προξενείου, θα μπορούσε να κλείσει κάποιο από τα πολλά ελληνικά προξενεία στη Γερμανία, όπου οι αποστάσεις της μίας πόλης από την άλλη είναι σχετικά μικρές και μπορούν οι ομογενείς να εξυπηρετηθούν αυθημερόν.
Το εύλογο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η Πολιτεία δε δείχνει τη δέουσα ευαισθησία για τους ομογενείς, οι οποίοι δε ζητούν τίποτα από την πατρίδα και είναι πρόθυμοι να προσφέρουν ό,τι τους ζητηθεί.

Εκ μέρους του Δ.Σ.
Η Πρόεδρος Γωγώ Χατζηνικολάου

Η Γενική Γραμματέας Ρούλα Σκουρογιάννη

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί εδώ ότι η παραπάνω επιστολή απευθυνόταν στους κ.κ.:

• Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Κοτζιά
• Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο
• Αναπληρωτή Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκο Ξυδάκη
• Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Δημήτρη Μάρδα
• Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Γιάννη Αμανατίδη
• Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Δημήτριο Παρασκευόπουλο
• Γεν. Γραμ. Διεθνών Οικ/κών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας ΥΠΕΞ, κ. Γιώργο Τσίπρα
• Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων ΥΠΕΞ, κα Κυριακή Τεκτονίδου
• Ειδικό Γραμ. Θρησκευτικής & Πολιτιστικής Διπλωματίας ΥΠΕΞ, κ. Ευστάθιο Λιανό Λιάντη
• Επικεφαλής της ΓΓΑΕ, κ. Μιχάλη Κόκκινο
• Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, κ. Λευτέρη Κρέτσο
• Ευρωβουλευτή, κ. Μιχάλη Κεφαλογιάννη (Νέα Δημοκρατία)
• Ευρωβουλευτή, κα Μαρία Σπυράκη (Νέα Δημοκρατία)
• Ευρωβουλευτή, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη (Νέα Δημοκρατία)
• Ευρωβουλευτή, κ. Γεώργιο Κύρτσο (Νέα Δημοκρατία)
• Ευρωβουλευτή, κ. Θεόδωρο Ζαγοράκη (Νέα Δημοκρατία)
• Βουλευτή Επικρατείας, κ. Σταμάτη Δημήτριο (Νέα Δημοκρατία)
• Βουλευτή, κ. Κουμουτσάκο Γεώργιο (Νέα Δημοκρατία)
• Βουλευτή, κα Όλγα Κεφαλογιάννη (Νέα Δημοκρατία)
• Ευρωβουλευτή, κ. Γιώργο Γραμματικάκη (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ)
• Ευρωβουλευτή, κ. Μιλτιάδη Κύρκο (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ)
• Βουλευτή, κ. Σταύρο Θεοδωράκη (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ)
• Βουλευτή, κ. Σπύρο Λυκούδη (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ)
• Βουλευτή, κ. Σπύρο Δανέλλη (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ)
• Βουλευτή, κ. Βασίλη Λεβέντη (Ένωση Κεντρώων)
Ενημερωτικά, απεστάλη επίσης στους κ.κ.:
Πρόεδρο Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων & Περιχώρων, κα Σέτα Θεοδωρίδου
Πρόεδρο Κυπριακής Κοινότητας Παρισίων, κ. Ευαγόρα Μαυρομάτη
Εκδότη της DIASPORA GRECQUE en FRANCE, κ. Ιωάννη Σταυρινoύ