Ομιλία Μητσοτάκη στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Βοστώνη. Σε πλειάδα κρίσιμων και ουσιαστικών θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην ελεύθερη συζήτηση που διοργάνωσε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ο καθηγητής κ. Νίκολας Μπερνς, το πρωί της Πέμπτης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπερνς διετέλεσε πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα.

Ο κ. Μπερνς σύστησε με εγκαρδιότητα τον κ. Μητσοτάκη, αποκαλώντας τον φίλο, και συνέχισε στην ελληνική γλώσσα λέγοντας «σας καλωσορίζω στη Βοστώνη, την Αθήνα της Αμερικής». Αναφέρθηκε στους φιλέλληνες Αμερικανούς που πολέμησαν για την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι «υπάρχει μεγάλη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα», ενώ τόνισε πως «είναι ιδιαίτερης σημασίας οι σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Χάρβαρντ. Διακρίνεται δίπλα του η σύζυγός του, Μαρέβα Μητσοτάκη. Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Χάρβαρντ. Διακρίνεται δίπλα του η σύζυγός του, Μαρέβα Μητσοτάκη. Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας ενώπιον 150 και πλέον ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών και μεταπτυχιακών φοιτητών, αναφέρθηκε στο όραμά του για την Ελλάδα και την έξοδό της από τη σημερινή κρίση. Τόνισε την ανάγκη να ξαναποκτήσει η χώρα «την εμπιστοσύνη της, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό», ενώ στιγμάτισε τον λαϊκισμό που εκπορεύεται από το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση μεταξύ του κ. Μπερνς και του κ. Μητσοτάκη ξεκίνησε από το θέμα του λαϊκισμού. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 1989 έκανε διατριβή για το θέμα του λαϊκισμού στη διάρκεια των σπουδών του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκανε αναφορά στη ρητορική του Ανδρέα Παπανδρέου και τόνισε ότι από την μελέτη του προέκυψε πως «τα πράγματα που λέει ένα κόμμα πριν τις εκλογές δεν συνάδουν με τις αποφάσεις που λαμβάνει έπειτα από τις εκλογές». Και συμπλήρωσε πως «είναι ίδια η ιστορία από τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα», ενώ διερωτήθηκε «πώς αντιμετωπίζεται ο λαϊκισμός;». Πρόσθεσε πως «το θέμα του λαϊκισμού δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα».

Μιλώντας για την πορεία της Ελλάδος, είπε ότι «η Οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση» και συμπλήρωσε πως «είμαστε η μόνη χώρα που είμαστε σε πρόγραμμα», ενώ υπογράμμισε πως «η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσπαθούμε να δώσουμε όραμα» και τόνισε πως «είναι υποχρέωσή μας να πούμε στους ανθρώπους ότι μπορούμε να αλλάξουμε. Να λέμε στον κόσμο την αλήθεια, μπορούμε να δημιουργήσουμε κουλτούρα ελπίδας λέγοντας την αλήθεια» και συμπλήρωσε πως «πρώτη μας προτεραιότητα είναι να δείξουμε στον κόσμο ότι αναγνωρίζουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Μιλώντας για την οικονομική κρίση και την ανεργία, είπε ότι «τετρακόσιες χιλιάδες Ελληνες έφυγαν στο εξωτερικό» και υπογράμμισε πως «είναι τραγωδία που χάνονται νέοι άνθρωποι», ενώ τόνισε την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως «η Ελλάδα έχει πολλά φυσικά προσόντα και η πρόκληση είναι να ξεκλειδώσει τις προοπτικές» και τόνισε πως «χρειάζεται πολιτική αλλαγή, μια καινούργια κυβέρνηση» και συμπλήρωσε «θα εξακολουθήσουμε να ζητούμε πρόωρες εκλογές».

Είπε ακόμα πως «δίνουμε έμφαση στην αλλαγή του μείγματος πολιτικής. Πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας, ώστε να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί. Είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει η Οικονομία με πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για την επόμενη δεκαετία. Τόσο υψηλά πλεονάσματα μπορεί να υπονομεύουν τις μεταρρυθμίσεις. Τα πρωτογενή πλεονάσματα συνδέονται άμεσα και με το θέμα του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους».

Πρόσθεσε πως «για το χρέος ευθύνονται και οι Ευρωπαίοι» και συμπλήρωσε πως «οι Ευρωπαίοι ηγέτες διστάζουν να κάνουν το σωστό». Είπε ακόμα πως «η Γερμανία δεν θέλει να έχει σοβαρές συζητήσεις για το χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές» και τόνισε και πάλι πως «το θέμα της εμπιστοσύνης είναι τεράστιο, έχει όχι μόνο οικονομικό κόστος αλλά και γενικότερο».

Αναφορικά με το ΔΝΤ, είπε ότι «το ΔΝΤ είχε πει ότι χρειαζόμαστε μείωση του χρέους» και πρόσθεσε πως «το πρόβλημα με το ΔΝΤ είναι ότι δεν εμπιστεύεται τις ελληνικές κυβερνήσεις».

Σε σχετική ερώτηση από το ακροατήριο, είπε ότι «η δέσμευση της ΝΔ για ουσιαστικές, δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Η μεταρρυθμιστική μας ατζέντα είναι αναγκαία για τη χώρα». Και υπογράμμισε πως «αυτή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κερδίσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να προσελκύσει επενδύσεις, ενώ δεν πιστεύει ούτε στην ουσία των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν άμεσα».

Σε άλλη ερώτηση από το ακροατήριο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον Ελληνισμό της Αποδημίας λέγοντας πως «υπάρχει μια Ελλάδα έξω από την Ελλάδα», ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς της Διασποράς.

Επίσης αναφέρθηκε στη μεταβολή του πολιτικού κλίματος και έκανε λόγο στο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις. Είπε χαρακτηριστικά πως «εκλέχθηκα πρόεδρος πριν από εννέα μήνες. Χάσαμε πριν ένα χρόνο τις εκλογές με διαφορά 7%. Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγούμαστε με μια διαφορά που κυμαίνεται από 7% έως 12%. Πιστεύουμε ότι ο λαϊκισμός θα νικηθεί διότι δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Δεν θα υποσχεθούμε περισσότερα απ’ όσα μπορούμε να δώσουμε. Η Ελλάδα θα ορθοποδήσει. Το πιστεύω ειλικρινά».

Πηγή:Θεόδωρος Καλμούκος/ekirikas.com