Νυχτερινή αναδίπλωση της κυβέρνησης: αποσύρθηκε η τροπολογία για το «μαύρο» στα κανάλια!

Αθήνα- Με έναν μεταμεσονύκτιο ελιγμό -μπροστά στο κύμα των αντιδράσεων που προκάλεσε-  και κατόπιν παρεμβάσεως του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, απέσυρε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, την τροπολογία που όριζε ότι μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης για τους οριστικούς νέους καναλάρχες, τα κανάλια που δεν έχουν εξασφαλίζει άδεια υποχρεούνται να κλείσουν σε πέντε εργάσιμες ημέρες.

Ο κ.Παππάς σε δήλωσή του εξήγησε: «Είχα, πριν από λίγο, επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κύριο Νίκο Βούτση. Μου εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Αυτό και θα κάνουμε.

»Είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων. Τόσο για τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής, του ΕΣΡ, όσο και για τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο.

»Ήρθε η ώρα, νομίζω, όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων συμφερόντων».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Βόυτσης έχει προγραμματίσει διάσκεψη προέδρων την Τετάρτη για αυτό και ζήτησε την προσωρινή απόσυρση της. Εκτιμάται ότι ο κ.Παππάς θα επανακατατεθεί την τροπολογία την Πέμπτη και αφού η κυβέρνηση πιέσει τη Νέα Δημοκρατία να συναινέσει στη συγκρότηση ΕΣΡ. Η ΝΔ από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί το διακομματικό διορισμό των μελών του ΕΣΡ αν δεν αποσυρθεί ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με την ρύθμιση που είχαν καταθέσει οι υπουργοί Επικρατείας Ν.Παππάς και Υποδομών Χρ.Σπίρτζης, ορίζεται ότι μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης για τους οριστικούς νέους καναλάρχες, τα κανάλια που δεν έχουν εξασφαλίζει άδεια υποχρεούνται να κλείσουν σε πέντε εργάσιμες ημέρες.

Κυβερνητικές πηγές τοποθετούσαν το «μαύρο» σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, δηλαδή γύρω στις 15 Νοεμβρίου.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ανακοίνωση με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.

«Η Κυβέρνηση Τσίπρα – Παππά είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική και τις επιλογές της και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών», αναφέρει αρχικά η Νέα Δημοκρατία και συνεχίζει:

«Το Ε.Σ.Ρ. πρέπει να ανακτήσει τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, γι’ αυτό ο νόμος Παππά πρέπει να καταργηθεί. Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας. Κάθε σκέψη για “μαύρο” στα κανάλια πρέπει να εγκαταλειφθεί οριστικά από την Κυβέρνηση».